вівторок, 13 квітня 2021 20:23

Путін мститься Туреччині за підтримку України - експерт

Путін мститься Туреччині за підтримку України - експерт
Сергій Данилов: "Скасування авіасполучення з Туреччиною – помста Путіна за підтримку України". Фото: Радіо Свобода

Приєднання Туреччини до "Кримської платформи" Кремль розцінює як ворожий крок. Й обмеженням авіасполучення намагається вплинути на турецького лідера Реджепа Ердогана. Про це Gazeta.ua розповідає експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

"З усього можна зробити висновок, що скасування авіасполучення – це відповідь Путіна на кроки Ердогана, зроблені ним під час зустрічі із Зеленським. – зазначає він. – Зокрема на заяви щодо підтримки територіальної цілісності України та приєднання до "Кримської платформи". Російська Федерація чинить силовий тиск на Україну в період крайнього загострення на Донбасі. Відтак будь-яку підтримку, що надається українській стороні, Кремль розцінює як ворожий крок щодо нього. Приєднання Туреччини до "Кримської платформи" – дуже болюча для Кремля тема, на яку він не міг не відреагувати".

Щодо економічних наслідків цього рішення експерт зауважив:

"Особливих наслідків це рішення не матиме ні для Європи, ні для України. Щодо Туреччини припинення авіаперевезень – це досить відчутний удар, оскільки її туристична сфера сплачує великі податки до бюджету. Але заборона на авіаперельоти триватиме лише до кінця весни і не розповсюдилася на літо. Тож це для турецької економіки дошкульно, але не смертельно. Так само постраждають і російські туроператори, що продали путівки, й авіакомпанії, що здійснювали перевезення. Враховуючи, що півмільйона людей вже забронювали квитки, втрати будуть суттєвими".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган підтримав "Кримську платформу"

Заяву Ердогана на підтримку "Кримської платформи" Сергій Данилов розцінює так:

"У Туреччини з Росією складні взаємини дружби-ворожнечі. Обидві країни намагаються знайти важелі впливу одна на одну. І в кожної є певний набір інструментів, які вони час від часу використовують. Припинення авіаперельотів до Туреччини – це демонстрація Росією свого ставлення до позиції турецького лідера, щоб надалі здійснювати коригування його дій. Про вплив Ердогана на позицію Росії в даному випадку не йдеться. Йдеться про вплив "Кримської платформи", учасником якої відтепер буде Туреччина, на актуалізацію питання окупації Криму на міжнародній арені. Завдяки таким ініціативам, як "Кримська платформа", питання півострова підіймається на міжнародний рівень. І це вкрай нервує Росію. Не варто очікувати якогось швидкого ефекту від цих ініціатив, але й не варто їх недооцінювати".

Росія обмежує регулярне і чартерне авіасполучення з Туреччиною під приводом профілактики завезення нової коронавірусної інфекції. Обмеження діятимуть з 15 квітня до 1 червня.

Зараз ви читаєте новину «Путін мститься Туреччині за підтримку України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі