субота, 19 жовтня 2024 19:09

Проти блогерів і медіа будуть порушувати кримінальні справи за спекуляції щодо ТЦК

Проти блогерів і медіа будуть порушувати кримінальні справи за спекуляції щодо ТЦК
Проти блогерів і медіа будуть порушувати кримінальні справи за "спекуляції" щодо ТЦК - пригрозили у ЗСУ. Фото: focus.ua

Сухопутні війська ЗСУ попередили, що за спекулятивні дії в інформаційному просторі, які включають прямі звинувачення в незаконних діях представників ТЦК та СП, можуть бути порушені кримінальні справи.

У повідомленні зазначено, що з моменту набуття чинності новими змінами до мобілізаційної політики, згідно з законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", було внесено низку суттєвих змін, які стосуються порядку призову громадян на військову службу під час мобілізації, уточненого постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 року № 560, повідомили Сухопутні війська ЗС України.

Сухопутні війська зазначили, що випадки поширення викривленої та неперевіреної інформації почастішали, що призводить до підбурювання та дестабілізації суспільно-політичної ситуації в країні, нагнітання соціальних настроїв серед населення та, в результаті, зриву мобілізації громадян України до лав Сил оборони.

У повідомленні підкреслюється, що будь-які викривлення та маніпулятивні тлумачення вимог чинного законодавства України щодо мобілізаційних заходів або поширення неправдивої, компрометуючої інформації, спрямованої на підрив безпекових заходів держави, а також надання оціночних суджень без обґрунтування та достовірних фактів і їх поширення через різні канали, особливо в інтернеті, переслідують єдину мету - підривати довіру суспільства до державних інституцій та ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку розпочав роботу перший центр рекрутингу української армії

Командування Сухопутних військ нагадало, що Законом України від 8 квітня 2014 року № 1183-VII "Про внесення змін до Кримінального кодексу України" Розділ 1 Особливої частини "Злочини проти основ національної безпеки України" доповнено статтею 114-1 "Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань".

Відповідно до цього закону, компетентні органи мають право порушувати кримінальні провадження щодо осіб, які перешкоджають законній діяльності Сил оборони та безпеці громадян, що є найважливішим завданням усіх складових сектору безпеки та оборони України.

Спекулятивні дії в інформаційному просторі, що містять звинувачення у незаконних діях представників ТЦК та СП, підлягатимуть перевірці правоохоронних органів у межах їхніх повноважень.

Крім того, Сухопутні війська запевнили, що всі порушення з боку самих ТЦК та СП не залишаються без належної оцінки та контролю з боку командування. Кожен випадок отримує правову оцінку відповідно до чинного законодавства України.

Командування Сухопутних військ Збройних сил України знову закликало громадян, медіа всіх форм власності та блогерів користуватися лише офіційною та перевіреною інформацією.

"Ворог активно намагається сформувати в українському суспільстві негативне ставлення до процесу мобілізації, "демонізації" ТЦК та їх співробітників тощо. Мета такої діяльності - зупинити мобілізацію, розколоти суспільство, посіяти паніку і розбрат, і таким чином знизити обороноздатність нашої країни", - повідомила Національна рада.

За даними проєкту з медіаграмотності "Фільтр", РФ заклала у російському бюджеті на пропаганду $1,6 млрд. Переважно інформаційні зусилля країни-агресора спрямовані на українську аудиторію, повідомляють.

Зараз ви читаєте новину «Проти блогерів і медіа будуть порушувати кримінальні справи за спекуляції щодо ТЦК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі