понеділок, 06 травня 2019 15:11

Про що Путін говорив із Трампом півтори години

Про що Путін говорив із Трампом півтори години
У прес-службі Кремля заявили, що під час бесіди Трамп і Путін торкалися питання обстановки в Україні в контексті нещодавніх президентських виборів. Зокрема реалізації Мінських домовленостей. "Путін наголосив на тому, що новому київському керівництву потрібно зробити реальні кроки з реалізації Мінських домовленостей, що мають ключове значення для вирішення внутрішньоукраїнського конфлікту", - йдеться у повідомленні. Фото: Уніан

- Україна не була у ТОП-3 основних тем під час півторагодинної телефонної розмови Дональда Трампа і Володимира Путіна. Значно більше уваги вони приділили КНДР та ідеї відмови її лідера Кім Чен Ина від ядерної зброї. Також багато говорили про кризу у Венесуелі. Третьою ключовою темою стала пропозиція Трампа укласти тристоронню угоду між США, Росією та Китаєм щодо обмеження стратегічного наступального озброєння. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів експерт із міжнародних відносин Микола Бєлєсков.

- Могли говорити про нового президента України. Але небагато. На відміну від Путіна, Трамп не знає багатьох деталей, які стосуються ситуації в Україні. Таких як стан справ на Донбасі чи у Криму, перспективи або їхня відсутність у Мінському процесі. Трамп не має можливості істотно впливати на українську ситуацію. У нього зв'язані руки Конгресом. Нічого не може запропонувати Путіну, навіть якби хотів. Вони обидва це розуміють. Тож не мали можливості говорити предметно. Обмежились загальними фразами щодо ситуації в Україні.

Наскільки ймовірно, що Америка та Росія можуть розміняти Україну на Венесуелу? Війська США увійдуть до Каракаса, в обмін на це Трамп закриє очі на ситуацію в Україні.

- Обговорення та острах щодо якихось розмінів - звична справа. Раніше говорили, що нас хочуть обміняти на Сирію. Якщо суто теоретично, президенти могли обговорювати таку перспективу. Але навіть якщо Путін намагався б зондувати цю ситуацію, американська політична та бюрократична система не дозволить реалізувати її. Вони розуміють, що будь-який обмін України не вигідний Сполученим Штатам.

Обміни - це тактика Росії, яка не має інших важелів та ресурсів для реалізації своєї зовнішньої політики. З іншого боку, аби реалізувати якийсь розмін, треба тримати ситуацію під контролем. Цього немає - не одні росіяни впливають на ситуацію у Венесуелі. Там є кубинці, китайці. Фактор їхнього впливу доволі тотужний. Так само американці не контролюють ситуацію в Україні. Хай там що розповідають у Кремлі, Держдеп не має жодного ресурсу, щоб "віддати" Україну. Трамп і Путін у цьому сенсі не мають що запропонувати один одному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський спілкувався по телефону з канцлером Австрії

Яких поступок Росія хоче домогтися від США у контексті України?

- Хоче не лише тиску на Україну щодо реалізації Мінських домовленостей на їхніх умовах. Кремль хоче домогтися зняття усіх антиросійських санкцій, що їх раніше вводила Америка. Трамп не може нічого обіцяти, адже це не його компетенція. Такі рішення ухвалює Конгрес, який у жодному разі не підтримає зняття санкцій.

Як втручання Сполучених Штатів у Венесуелу може вплинути на ціну на нафту та російську економіку?

- Зараз діють американські санкції проти Венесуели та Ірану. Ця ситуація допомагає Російській Федерації. Венесуела видобуває важку нафту з великою кількістю домішок. Росіяни постачають приблизно таку саму марку сировини. Коли з міжнародного ринку енергоресурсів виводиться венесуельська та іранська нафта, РФ отримує фактично монопольне становище. Адже країни Перської затоки, Саудівська Аравія видобувають інші сорти нафти. Вони не можуть компенсувати дефіцит. Це дозволяє Москві заробляти великі гроші. Якщо Америка знизить санкційний тиск на Венесуелу та вона зможе постачати свої нафтопродукти, ціна на російську сировину відчутно впаде. З огляду на те, що експорт нафти є одним із головних джерел наповнення бюджету РФ, це сильно вдарить по російській економіці.

Наскільки ймовірна перспектива входу американських збройних сил у Венесуелу? Які це матиме наслідки?

- Навряд буде відкрита військова операція. Але останнім часом шанси на такий сценарій зростають. Черговим каталізатором стала нова невдала спроба державного перевороту, що відбулась 30 квітня. В Адміністрації президента є прихильники агресивного підходу до вирішення венесуельської кризи. Наприклад, радник президента США з національної безпеки Джон Болтон.

Якщо Америка таки вирішить "влізти" у Венесуелу, це буде фатальна помилка. Їх сприйматимуть там як окупантів. Будуть ті, хто почне вести проти Америки партизанську війну. США отримають іще один Ірак чи В'єтнам. Американські військові виступають проти цього. Дуже просто повалити режим Мадуро. Але як діяти далі?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія дедалі більше нагадує Північну Корею

Як телефонна розмова вплинула на російсько-американські відносини загалом?

- Відносини президентів США та Росії доволі хороші. Путін - веде, Трамп - той, кого ведуть. Але, на щастя, це не впливає на зовнішньополітичні відносини цих держав. Будь-які контакти Дональда Трампа з російським президентом американська спільнота розглядає під мікроскопом. Для Трампа це доволі токсична тема. Парадокс полягає у тому, що чим більше він говорить про нормалізацію відносин із РФ, тим гіршими на практиці вони стають.

Можливо, росіяни вже вирішили робити ставки на 2020 рік та нового американського президента. Про це свідчить відсутність серйозних переговорів між РФ та Америкою після Гельсінського саміту, який був 16 липня минулоріч.

Президент США Дональд Трамп 1,5 год. говорив по телефону з керівником Росії Володимиром Путіним 3 травня. Лідери говорили про Венесуелу, КНДР та Україну. У Кремлі наголосили, що розмова відбулася з ініціативи Білого дому.

"Мав прекрасну телефонну розмову з президентом Росії Путіним. Є надзвичайний потенціал для гарних відносин із Росією, попри те, що можна побачити у ЗМІ, які продукують брехливі новини. Світ може бути кращим та безпечнішим", - написав Трамп у Twitter.

Зараз ви читаєте новину «Про що Путін говорив із Трампом півтори години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі