понеділок, 30 січня 2023 11:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Пригожин узявся особисто ширити фейки про війну в Україні

Пригожин узявся особисто ширити фейки про війну в Україні
Розкрили чергову порцію неправдивих новин від російських пропагандистів. Фото: ТАСС

Після так званого наступу російських окупантів у Запорізькій області, ворожі пропагандисти вирішили поширити фейк про "наступ" на Харківському напрямку. Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки України зібрав добірку маніпуляцій і дезінформації, які російські окупанти створили на ранок 30 січня.

Російські засоби масового інформування поширюють дезінформацію щодо війни в Україні, повідомила у понеділок пресслужба ЦПД у Telegram.

"ЗМІ РФ повідомили, що російські війська пішли у наступ на півночі Харківщини. Нібито існує висока ймовірність, що звичайна розвідка боєм на цьому напрямку може завершитися для Збройних сил України неприємностями", – дезінформують пропагандисти, але така інформація не відповідає дійсності.

Дезінформацію також поширюють росЗМІ з посиланням на видання The American Conservative.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська пропаганда просочилася у європейські ЗМІ

"План Києва щодо завоювання Криму приречений на поразку, оскільки мешканці півострова хочуть бути у складі РФ. Референдум 1994 року показав, що близько 80% кримчан хочуть єдності з Росією. Однак українське керівництво відреагувало тим, що скасувало конституцію Криму, позбавивши його автономії. Ці репресії посилили бажання жителів возз'єднатися з РФ", – ідеться у ворожих публікаціях.

Також дезінформацію узявся особисто поширювати керівник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин. Він повідомив про виявлення в Бахмуті на Донеччині тіл іноземних найманців з відрізаними головами й кистями:

"Через щільні бої противник не зміг витягнути їх, і таким чином спробував приховати їхні особистості".

Усі заяви Росії про те, що окупанти нібито досягли успіхів у Запорізькій області, є брехнею. На цьому напрямку вони не наступають, а обороняються. Росіяни вирішили відвернути увагу від своїх невдач під Бахмутом на Донеччині, тому намагаються говорити про якісь "перемоги".

На Запорізькому напрямку окупанти не ведуть активних і масштабних бойових дій. Заяви пропагандистів про нібито "прорив" Сил оборони України є фейковими, заявив начальник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Євген Єрін.

Попри спроби наступу в Запорізькій області, для ефективної можливості наступати російські окупанти не мають на цьому напрямку належних матеріальних і людських ресурсів, повідомила канадська розвідка.

12 січня стало відомо про плани окупантів захопити лівобережну частину Запорізької області. Росія може розпочати наступ на цій території Запоріжжя, повідомив заступник начальника Головного управління Генерального штабу Збройних сил України, бригадний генерал Олексій Громов.

Зараз ви читаєте новину «Пригожин узявся особисто ширити фейки про війну в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі