понеділок, 18 січня 2010 08:17

Православні відзначають Водохресний Святвечір

Православні відзначають Водохресний Святвечір

Православні відзначають сьогодні Водохресний Святвечір - приготування перед одним з найголовніших православних свят - Богоявлення Господнього.

Як і в Різдвяний Святвечір, напередодні Водохреща постяться до першої зірки, але подальша трапеза має бути набагато скромнішою, ніж напередодні Різдва.

Згідно з православною традицією, у Водохресний Святвечір постяться на згадку про Іоанна Предтечу, який хрестив Ісуса і віщав про Нього, за що був страчений.

За традицією, вся сім`я, як і перед Різдвом, має зібратися за столом. Цього вечора подавати слід лише пісні страви - кутю, овочеві млинці, медові оладки.

До трапези зазвичай прагнули ретельно прибрати житло.

На згадку про Водохреще в храмах проходить освячення води: 18 січня, після вечірньою служби і в день свята, після літургії,19 січня.

Узятою з храму святою водою, слід умитися і окропити житло. Вважається, що водохресна вода має особливу цілющу силу.

У святковий день вода освячується також на водоймищах, в ополонці - "йордани". Після урочистого молебня священик тричі опускає у воду хрест. Після чого віруючі занурюються у воду, вірячи, що таке купання очищує від гріхів і позбавляє від хвороб.

Вважалося, що у водохресну ніч можна загадувати будь-яке бажання, оскільки в цей час небо відкривається, перетворюючись на брами, що ведуть до Господа.

Свято Водохреща також називається святом Богоявлення, адже на Водохреще Господа з`явилася світу Пресвята Трійця: "Бог Отець промовляв з небес про Сина, Син хрестився від святого Передвісника Господнього Іоанна, і Дух Святий зійшов на Сина у вигляді голуба".

За матеріалом УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Православні відзначають Водохресний Святвечір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі