вівторок, 04 березня 2014 12:21

Працівник адаптовується на новій роботі 40 днів

Працівник адаптовується на новій роботі 40 днів

"Працевлаштування на новій роботі, знайомство із новим колективом для кожної людини це невеликий стрес. Доведено, що адаптаційний період у працівника на новій роботі триває 40 днів. Не хвилюйтеся, якщо минув тиждень-два, а ви й далі як не у своїй тарілці", - каже столичний психотерапевт медичного центру "Достомед" Валентина Паробій.

Яким має бути перший робочий день?

У великих компаніях людина із відділу персоналу ознайомлює нового працівника із правилами, уставом фірми, колективом. Показує робоче місце, кабінети, кухню. У невеликих фірмах це може зробити керівник. Але часто усе треба робити самому. Знайомтеся по черзі з усіма, усміхайтеся, поводьтеся стримано і ввічливо, обов'язково запам'ятовуйте імена і посади. Не намагайтеся усім сподобатись, це можуть сприйняти як нещирість. Якщо в офісі є звичка пригощати співробітників з нагоди працевлаштування, обов'язково це виконайте. Жалітися керівництву на колег - у крайньому випадку. Якщо колектив недолюблює шефа, а він вам симпатизує - залишайтеся при своїй точці зору, але не доводьте її більшості, не сперечайтеся.

У перші робочі дні посилено працювати чи спілкуватися із колегами?

- Дотримуйтеся золотої середини. Біографію розповідати не треба, але і відмовчуватися не варто. Відповідайте на запитання, задавайте зустрічні. Якщо є спільна кухня — намагайтеся в перші дні її відвідати, поділитися їжею — принести щось смачненьке, чи разом сходити з колегами в кафе. Спільні обіди зближують. Посилено працювати теж не вийде – у перші дні потрібно ознайомлюватися з новою роботою, обов'язками. Не соромтеся задавати запитання щодо поставлених завдань, розпитуйте навіть про дрібниці — де брати воду для кави, як вмикати принтер. Можете звернутися до секретарки, зазвичай вона в курсі усіх справ. З перших днів не виділяйте собі одного-двох працівників як потенційних друзів, спілкуйтеся однаково з усіма. Зорієнтуйтесь, хто є лідером колективу, спробуйте зблизитись з ним. Буває, нового працівника беруть на місце пенсіонера чи жінки, яка пішла у декретну відпустку. Увесь колектив насторожено ставиться до нового колеги, порівнює з попереднім. Не намагайтеся копіювати звички і правила тої людини. На чиєсь порівняння м'яко скажіть: "Я не він чи не вона. У мене власний характер і правила поведінки".

Як одягатися?

Дрес-код на фірмі обговорюють ще на співбесіді. Якщо ж стиль одягу вільний, все одно надавайте перевагу діловому чи так званому повсякденному. Головне, щоб ви виглядали чисто і акуратно. Не виділяйтеся, не витягуйте з шафи найдорожчі речі. Ніякої масивної біжутерії, сексуальних декольте, чи джинсів з низькою посадкою.

Як поводитися, якщо особи протилежної статі фліртують?

Якщо в одностатевому колективі з'являється хоча б один представник протилежної статі, продуктивність підвищується на 70%. Бо всі хочуть показати себе з кращого боку. Сексопатологи кажуть, що навіть заміжні дами прагнуть подобатися співробітникам. У "змішаних" колективах завжди присутній флірт, який сприяє здоровій конкуренції, творчому підходу до роботи. Якщо флірт нав'язливий чи вам неприємний — м'яко відмовтесь, поясніть причину.

Часті перекури можуть не подобатися керівництву. Що робити, коли колеги кличуть туди кожні півгодини?

Перші 2-3 дні погоджуйтеся, якщо палите. Потім поступово відмовляйтеся, можна з гумором: "Сьогодні жінка заборонила" чи "Здоров'я не дозволяє ". Різкий бойкот дій колективу може викликати спротив, а то і ворожість. На роботі часто пліткують. Не підтримуйте такі розмови. Якщо питають думку про людину, якої зараз нема, скажіть: мені незручно про це говорити.

У яких колективах найлегше адаптуватися — великих чи малих, там де більше жінок чи чоловіків?

Найсприятливіша атмосфера у невеликих фірмах, де персонал різного віку, статі. Суто жіночі або чоловічі колективи мають як плюси, так і мінуси. У жіночому бувають стерті грані між особистим та професійним. Працівниці знають проблеми одна одної, жінка-керівник виступає в ролі матері. Їй важко дати наганяй підлеглим. Родинна атмосфера негативно відбивається на виробництві. У чоловічих колективах підвищена конкуренція, але мало психологічної розрядки.

Зараз ви читаєте новину «Працівник адаптовується на новій роботі 40 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі