середа, 11 серпня 2010 14:02

Пожежі в Росії перетворили $15 млрд на дим - зарубіжні ЗМІ

Пожежі в Росії перетворили $15 млрд на дим - зарубіжні ЗМІ

Світова преса не залишилася байдужою до катастрофічних пожеж у Росії.

За оцінкою HSBC, збиток для російської економіки складе близько 15 млрд доларів.

Згідно застережень економістів, неврожай і лісові пожежі можуть зменшити темпи економічного зростання Росії на 1%, пише The Financial Times.

Сільське господарство займає лише 4% у ВВП Росії і дає трохи більше 2% доходів від експорту, однак економісти прогнозують, що зростання цін на зерно підстьобне в Росії інфляцію - до 7-7,5%, очікує "Ренесанс Капітал".

"У той час як хмари смогу піднімалися все вище в московське небо, а жителі поверталися на вулиці після 4-денної облоги, Путін і Медведєв, популярність яких різко падає, займалися тим, що перекладали провину на інших, складаючи чорні списки", - написала La Repubblica.

Забруднення повітря в Москві все ще перевищує норми, пожежі тривають, відзначає видання.

"По ТБ показали, як Путін у літаку скидає воду на одне з вже погашених вогнищ в Рязанській області. Медведєв же, залишаючись в кремльовському кабінеті, прийняв рішення про звільнення головного московського лісничого за те, що він залишив висихати торфовища, що оточують столицю. Незабаром будуть відправлені у відставку й інші численні чиновники ", - пише видання.

Кореспондент The New York Times припустив: "наростають побоювання, що загоряння в областях, забруднених 24 роки тому в результаті Чорнобильської катастрофи, можуть спровокувати ще й викиди радіоактивного диму".

Про це ж заявила "Грінпіс Росії", звернувши увагу на три сильно забруднені райони Брянської області.

Але офіційна інформація про радіаційну загрозу поширюється дуже скупо, пише видання.

Смертність в столиці майже подвоїлася.

Влада відмовляється повідомляти, якою мірою смертність побічно обумовлена спекою і пожежами, тому ходять чутки, що інформацію замовчують. Лікарі визнали, що "зверху" спущена директива не спілкуватися з пресою і тримати в таємниці діагнози, пише The Wall Street Journal.

Немає такого місця в Москві, де б не відчувався запах гару, свідчить кореспондент SPIEGEL ONLINE. Отруйний дим проник в метро, затягнув їдким туманом парки та дитячі майданчики. Перехожі на вулицях захищаються вже не марлевими пов'язками, а респіраторами. Морги столиці переповнені. Влада ж міста поводить себе разюче спокійно: проблема не в Москві, а за її межами - так прокоментував представник мерії Москви той факт, що столичний мер Юрій Лужков довгий час не переривав відпустку.

Політика міста полягає в тактиці замовчування і затягування, написали російські ЗМІ.

ІnoРressa

Зараз ви читаєте новину «Пожежі в Росії перетворили $15 млрд на дим - зарубіжні ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі