четвер, 02 листопада 2023 15:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Повалій, "кролики", Лорак і росіяни. Хто ще досі має звання народного артиста України

Серед фігурантів реєстру зрадників, який створив рух "Чесно", щонайменше п'ятеро осіб мають звання народний артист України.

Також це звання мають і російські композитори, поети, артисти театру, співаки, зокрема Ігор Крутой, Олександр Маліннін, Ілля Рєзнік, Володимир Бортко. Про це пише сайт "Чесно".

Дискредитує звання і наявність колаборантів.

До прикладу, Ружена Рубльова, яка отримала звання у 2021 році, перейшла на бік російських окупантів у Херсоні і стала директоркою двох музичних шкіл.

Звання народного артиста України досі мають Таїсія Повалій, Володимир Данилець і Володимир Мойсеєнко, Ані Лорак.

Автор: chesno.org
  Повалій, "кролики", Лорак мають звання народний артист України
Повалій, "кролики", Лорак мають звання народний артист України

Повалій живе і працює у Російській Федерації, виступає на концертах "Время героев" і "ПесниZаРодину", повідомляє "Чесно".

Ще одна народна артистка Лорак фінансує фонди, які займаються депортацією дітей з окупованих територій України до РФ.

Звання мають і учасники дуету "Кролики" Данилець і Мойсеєнко, які роками поширювали пропаганду про "братні народи", виступають у Росії та окупованому Криму, брали участь в фейкових телемостах між Росією і каналами, пов'язаними з Віктором Медведчуком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мураєв втік, а його колишній телеведучий "крутить" на ютубі роспропаганду – відео

До повномасштабного вторгнення в Україні не було реального механізму позбавлення почесних звань, кажуть у "Чесно".

"Єдиною підставою могло стати засудження особи за тяжкі злочини за поданням суду. Також досі не розроблені чіткі критерії присвоєння почесних звань", - повідомляють.

Торік Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт № 8374, який спростить механізм позбавлення почесних звань іноземних та українських культурних діячів. Зокрема звання можна буде позбавляти не лише за рішенням суду, а й на підставі санкцій, пишуть.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв сказав, що у парламенті є групи депутатів з колишніх фракцій і навіть з фракції "Слуга народу", які утримуються.

Однак, зі слів Потураєва, голосів за законопроєкт у другому читанні вистачить.

"Важливо, не лише прийняти законопроєкт про внесення змін до порядку відзначення видатних заслуг у сфері культури в другому читанні, а й переглянути порядок присвоєння почесних звань. Механізм має бути прозорим, з чітко розробленими критеріями для номінації, з залученням незалежних експертів", - повідомляє "Чесно".

Також активісти нагадали, що колишній співголова забороненої партії "Опозиційна платформа - За життя" Юрій Бойко досі має звання Герой України.

Державні нагороди досі мають соратники Януковича. Нестор Шуфрич, Олена Бондаренко, Олександр Єфремов, Андрій Клюєв мають ордени "За заслуги" різних ступенів.

Торік президент Володимир Зеленський затвердив санкції РНБО щодо низки артистів з України і РФ. У санкційний список потрапили Лорак, Регіна Тодоренко, Повалій, Анна Сєдокова.

На початку цього року Олександр Ткаченко заявляв, що Міністерство культури та інформаційної політики розробило законопроєкт щодо механізму позбавлення звань чи орденів.

У жовтні в Києві помітили Данильця і Мойсеєнка.

Зараз ви читаєте новину «Повалій, "кролики", Лорак і росіяни. Хто ще досі має звання народного артиста України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі