четвер, 15 листопада 2012 17:57

"Після кожного бою Кличко-молодший бере сигару і годину курить"

- Перша ідея створити новий клуб в Київ на зразок київського сигарного гуртка Ігнатьєва початку століття була здійснена групою людей і об'єднана бізнес-інтересами навколо телеканалу "Інтер" банком "Інтерконтиненталь". Це був практично клуб за інтересами, - розповідає президент Київського сигарного клубу Мілан Паевич. - Власником всієї групи був Ігор Плужников. Після смерті його дружина продала бізнес компаніям не з Києва. Не знаю точно історію, просто відомий факт, що колишній президент банку просто поміняв місце роботи і поїхав до Москви. Ми з ним завдяки сигарі і познайомилися. Якось в ресторані "Егоїст" після обіду я витягнув свою сигару і запитав його "Вибачте, вам не завадить, якщо я закурю свою сигару?", а пан Петров відповів, що навпаки і запитав, чи знаю я, що в Києві є сигарний клуб. Так я став першим членом клубу, який був прийнятий в нього після заснування. Тоді було 11 засновників. У нашому статуті вони всі записані. У клубному будинку є почесна дошка, на якій вони відзначені. Сама ідея з'явилася 2001 року, але за протокольними документами він був заснований 2003 року. Мене призначили президентом 2007 року.

Автор: Фото: Наталія Чубенко
 

Хто є членами клубу?

- Члени київського сигарного клубу - це в основному бізнесмени: власники бізнесу, СЕО. Дуже важливо, щоб у людини не було кримінального минулого. Майбутній член клубу повинен отримати рекомендації трьох чинних членів клубу. Спочатку він має статус претендента, а потім коли вже побував кілька разів у нас, заплатив вступні, стає одним із нас. За нашим статутом та регламентом комітету щодо членства ми приймаємо чотири члени на рік, тобто раз на квартал. Але якщо є квота членів, які виходять з клубу або ми їх виключаємо, то можемо прийняти більше. У цьому році ми вже прийняли четверо плюс три члени клубу втратили свій статус. Це ті, які не заплатили внески, залишили Україну і сказали, що більше не зможуть брати участь у роботі клубу.

Кого ви не приймаєте?

- Жінок і політиків. Також не можуть стати членами клубу пафосні олігархи - це люди, які заходять з двома охоронцями і зброєю, а зовні ще залишається джип, повний охорони. Ці категорії людей розбивають ауру всередині клубу. Я завжди говорив, що наші члени - це джентльмени, бізнесмени з водіями. Депутат може бути гарною людиною, але коли він з'явиться у нас, навколо нього може створитися група, лояльна до його партії. Ми об'єднуємося навколо одних і тих же інтересів, любові до історії, культури, традицій. У нас є 66 регулярних членів і 10 почесних членів, серед яких колишні посли, президенти.

Хтось із політиків чи олігархів намагався стати членом вашого клубу?

- Було й таке, але я принципово не хочу озвучувати прізвища, тому що ми закрите товариство і не рекламуємо. Хоча ми і не таємна якась організація чи масонська ложа.

А що стосується жінок?
- У Києві є дамський сигарний клуб. Його можна знайти на "фейсбуці". Він не першийу Києві. Але чоловічий сигарний клуб практично єдиний починаючи з 2001 року. Ми для наших жінок робимо публічні заходи, але відвідувати їх можуть принципово лише наші дружини, сестри, мами чи доньки. Не можуть туди бути запрошені перекладачки, моделі, секретарки, піарниці.


Наскільки відомо, то Кличко - почесний член вашого клубу?

- Так, але не старший-політик, а молодший.  Після кожного бою, коли йому знімають рукавички, він бере сигару і годину курить. Сигара - це відмінний антидепресант і антиоксидант.

Хто ще є почесними членами клубу?
- Також почесними членами клубу є два колишніх посли Куби в Україні, екс-посол Хорватії пан Курінчіч, екс-посол Латвії. Кандидатуру Володимира Кличка запропонував друг наших друзів клубу, який колись був тут на одному інвестиційному форумі в Києві. Це була спільна зустріч членів київського сигарного клубу з інвесторами із США. Гостями вечора були брати Клички. Пан Віталій підійшов до мене і сказав, що Володимир соромиться, але йому було б дуже приємно, якби ми взяли в свої ряди.

Автор: Фото: Наталія Чубенко
 

Що є символами клубу?
- Золоті значки і запонки з діамантами. Я ношу президентський значок і запонки. Кожен член клубу отримує клубну краватку, значок і візитницю. Замовленням займається менеджер клубу. У клубі нічого не продається. Самі члени клубу купують сигари, коли їздять по світу, приносять, пригощають один одного. Є наш стратегічний сигарний партнер пан Боснер. Він надає певну кількість сигар. Барон живе в Німеччині, є членом нашого клубу і буває на наших заходах.

Чи існує дрес-код в клубі?

- Коли робимо бали, то "black tie". Кожен третій четвер місяця проводимо засідання в клубі. Тоді кожен член клубу повинен прийти одягненим в клубну атрибутику: клубні запонки, значок і піджак. Ми орендуємо приміщення площею 160 кв. м. Там два поверхи, антресоль, яка є сигарним офісом, і маленька холодна кухня. Клуб знаходиться на вулиці Івана-Франка, 7. Ми розташувалися там в лютому 2009 року, а до цього зустрічалися в різних ресторанах. Не завжди всі члени клубу приїжджають, одночасно може бути 35-40 осіб. Наш клуб оснащений усім необхідним обладнанням: вентиляція, іонізація повітря, очищення. Фахівці все розрахували. Там щодня перебувають співробітники: охоронець, бармен, кухар клубу. Ми там можемо перебувати з 12 до 24 годин щодня. У барі наші власні напої. І наших спонсорів, які надаються для дегустації. У нас є правило, що в клубному будинку жінки знаходиться не можуть. Ця традиція бере початок ще з часів першого сигарного клубу в Києві.

Як часто проводите світські заходи?
- У нас бувають щомісячні засідання, літні і зимові заходи, дипломатичні сигарні раути, дегустації, прийоми на честь спеціально запрошених гостей, більярдні турніри, бали, музичні вечори, спортивні заходи для всієї родини: тенісний турнір, гольф-турнір і яхтова регата. Кілька років тому проводили на кораблі вечірку в стилі "стиляг". Наступний захід 22 грудня-це президентський бал в "Fairmont Grand Hotel". Очікуємо 300 гостей.

Хто може придбати квитки?

- Право мають члени клубу плюс один член сім'ї, потім їх партнери. Все ж ми хотіли б контролювати, хто приїжджає. Бувають наші міністри, які досі при справах. Іноді приходять політики, але не часто.


Як правильно поводитися з сигарою?

- Як з жінкою. Її треба правильно відкрити, як будь-яку жінку, якщо хочеш, щоб вона розкрилася перед тобою. Потрібно дуже грамотно відрізати кінчик. І головне-треба її правильно розпалити спеціальною запальничкою або спеціальними кедровими сірниками без запаху. Дуже важливо, щоб сигара зберегала свій запах. Ще є таке поняття як присмак. Її не можна розпалювати бензиновою або газовою запальничками, щоб не зіпсувати запах.

Де в Києві можна купити сигари?

- Є спеціалізовані магазини в Києві. Хоча є така думка, якщо хочеш курити кубинські сигари, їдь на Кубу. Мої колеги в клубі настільки захоплюються цим, якщо зняти з вина етикетку або бантик з сигари, скажуть, звідки вони і якого року врожай вина.

Які є аксесуари для сигар?

- Гільйотина, якою відрізають кінчик, ножиці.

Як по курінню сигари визначити характер людини?

- Знаєте, як відрізнити сноба від любителя? Людина, яка гасить сигару в попільничці як сигарету, скоює смертельний гріх. Одного разу одна журналістка запитала у Коко Шанель: "Як Ви визначаєте джентльмена?". На що Коко відповіла: "Я дивлюся на те, як він спілкується зі своєю сигарою".

Хто в клубі самий затятий курець?

- Кілька людей. У нас є два члени клубу, які взагалі не курять. Ми взяли їх, коли вони курили, але потім перестали за станом здоров'я, а йти не хочуть.

Любов до сигар допомагає в бізнесі?

- Звичайно, але не можу сказати, що для мене це грає ключову роль. Деякі члени клубу свідомо йдуть в клуб, щоб розширити коло спілкування в бізнесі, спробувати коротким шляхом дістатися до можливого партнера. У нас є група дуже відомих адвокатів, банкірів, страховиків, будівельників. Є іноземці - таких 10%. Вони з США, Македонії, Росії. Є кілька членів, які не з Києва, прилітають на наші засідання з Харкова, Одеси, Дніпропетровська. Це люди зрілого віку, дружать сім'ями. Це клуб врівноважених людей, у яких одне і те ж коло інтересів, не лише бізнес, а й культура, і мистецтво. Наймолодшому 33 роки, найстаршому - 66 років.

Президентство забирає багато часу?

- Багато. Я клуб бачу по-своєму і чітко уявляю, як він має виглядати. Є коло людей, які підтримують моє бачення. Але є також коло молодих людей, які бачать його як суспільство, має організовувати більш пафосні або цікаві заходи.

У Києві в багатьох ресторанах можна курити сигари?

- Зараз можна курити тільки в ресторанах, де є сигарний лаунж. У дорогих ресторанах і в ресторанах при п'ятизіркових готелях він є.

Мілан Паевич народився 6 серпня 1952 року у Сербії в місті Арілья. Закінчив Белградський машинобудівний інститут.

Працював технічним секретарем та начальником відділу з підготовки виробництва проекту "57+8" телефонних мереж у 65 містах Іраку, директором проекту будівництва хімічного заводу в м. Щебекіно Белгородської області Росії, директором департаменту з хімічного та харчового інжинірингу зовнішньоторговельного підприємства в Белграді.  З 1997 року  гендиректор та співвласник  підприємства "Слав-Інвест Лтд", що займається управлінням проектами, консалтингом, будівництвом складних об'єктів "під ключ", інжинірингом та проектуванням інтер'єрів. Є  президентом Київського сигарного клубу.

Одружений, має чотирьох дітей.

 

Зараз ви читаєте новину «"Після кожного бою Кличко-молодший бере сигару і годину курить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі