четвер, 23 лютого 2012 15:53

Портсигари, що діставалися тим, хто не курив

 

Удома в столі я знайшла три портсигари. Вони - мого діда Миколи Терентьєва. Знаю, що дід ніколи не курив. Звідки в нього ті портсигари і навіщо вони йому були? Мабуть, друзі дарували або нагороджували. Портсигари різні. На тих двох, що відкриваються, вибито оленів, на задній стінці - візерунок. На тому, що кришка відкидається, спереду вовк біжить густою травою. Ззаду - перепелиці заховалися в житі. У всіх портсигарів є спеціальні кріплення для гумок, щоб цигарки не випадали.

"Когда Бог наводил в армии порядок, авиация была в воздухе", - видряпав хтось гвіздком усередині "вовчого" портсигару одразу на обох стінках. Не думаю, що це дідових рук справа - надто акуратний він був із речами. Можливо, той портсигар йому подарував хтось із друзів уже з написами. При чому тут авіація? Дід у війну був льотчиком, начальником штабу. Потім служив в Китаї, тоді знову в Німеччині. Демобілізувався звідти 1956 року.

Дід моєї подруги, польовий комісар майор Дмитро Кравченко, 1947-го привіз із війни німецький коричневий портсигар. Із натуральної шкіри, на чотири відділення. Одне з них - довге, горизонтальне - для сигарил. Кравченко всім пояснював: для таких довгих тонких цигарок. Він теж не курив, а портсигар носив тільки щоб показувати всім - хизувався. Його вважали ледь не дурнем, бо "з Германії", окрім отого портсигара, привіз лише два невеликих килимки та два відрізи тканини. З одного пошили його доньці весільну сукню, а з другого йому костюм. Дід того костюма не вдягав. Його в ньому поховали.

Мого сусіда Олексія Жигульова нагородили портсигаром 1956 року в гадяцькому училищі №7. На портсигарі із зображенням пам'ятника Мініну й Пожарському в Москві напис: "Победителю в соцсоревновании по подготовке кадров для сельского хазяйства".

- Краще вже якусь грамоту дали б - хоча б на стінку повісив, - обурювався вдома сусід.

Бо він також ніколи не курив.

Зараз ви читаєте новину «Портсигари, що діставалися тим, хто не курив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі