вівторок, 12 квітня 2022 13:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Понад 700 тисяч українців вивезли до Росії - Денісова сказала, чи можливо повернути депортованих

Понад 700 тисяч українців вивезли до Росії - Денісова сказала, чи можливо повернути депортованих
Омбудсмен України сказала чи можливо повернути депортованих українців з Росії, яких вивезли примусовоФото: tvoemisto

З територій Донецької і Луганської областей до Росії вивезли понад 700 тис. цивільних.

"Щодня до Росії вивозять майже 20 тисяч людей. За даними Російської Федерації, понад 700 тисяч наших громадян вивезено до РФ. За їхніми підрахунками, понад 130 тисяч дітей", - сказала в ефірі "Радіо Свобода" уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Українці перебувають у 35 регіонах РФ, зазначила омбудсмен.

Лише в Пензенській області Росії діють чотири табори, до яких ще в лютому, до початку широкомасштабної війни вивезли жителів окупованих територій Донецької та Луганської областей.

"Зараз фільтраційний табір є в Донецькій області, де перебувають понад 10 тисяч наших громадян. Це фільтраційні табори, в яких вони примушують наших громадян до співпраці. Дізнаються про їхні інтереси, про їхню підтримку України чи РФ. Чи є знайомі правоохоронці, щоб потім їх заарештувати й катувати, можливо, таким чином і знищити їх", - додала Денісова.

Омбудсмен називає воєнним злочином насильне вивезення Росією українців.

"Це порушення Женевської конвенції про дотримання прав цивільного населення", - сказала вона.

Денісова також відповіла на запитання, чи можливо повернути депортоване населення з окупованих територій, доки триває війна.

"Можливо, якщо будемо знати, куди їх повернемо. Якщо вони туди вивезені були, вони втратили, на мій погляд, будинки. Зараз та частина, з якої вони вивозять, тимчасово окупована і там відбуваються жорстокі бої, бомбардування. Я думаю, що, можливо, їх треба вивозити в якусь третю державу, щоб люди були в безпеці, щоб їх не катували, щоб їм допомогли", - сказала омбудсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 600 тис. українців пройшли фільтраційні табори в Росії. Дітей віддають на всиновлення

5 квітня постійний представник Росії в ООН Василь Небензя під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН заявив, що від початку вторгнення РФ в Україну до Росії перевезли понад 600 тис. людей, зокрема, більш як 119 тис. дітей.

Українська влада звернулася до Міжнародного комітету Червоного Хреста з вимогою отримати від Росії списки всіх примусово депортованих із Маріуполя громадян України.

Російські окупанти примусово вивозять до Росії жителів тимчасово окупованого Ізюма, що на Харківщині.

Українських військовополонених рашисти тримали при температурі повітря -20°С. Внаслідок чого в багатьох хлопців були обмороження кінцівок.

Зараз ви читаєте новину «Понад 700 тисяч українців вивезли до Росії - Денісова сказала, чи можливо повернути депортованих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі