понеділок, 23 квітня 2007 16:56

Помер перший президент Росії Борис Єльцин

Помер перший президент Росії Борис Єльцин
Перший президент Росії Борис Єльцин раптово помер в понеділок на 77-му році життя, повідомила прес-служба Кремля.

За даними медичних джерел "Інтерфаксу", причиною смерті Єльцина стала раптова зупинка серця.

Єльцин Борис Миколайович народився 1 лютого 1931 року в селянській сім"ї в селі Бутка Свердловської області. Після закінчення в 1955 році Уральського політехнічного інституту Борис Єльцин три десятиліття пропрацював у Свердловській області. Почав з посади майстра тресту "Уралтяжтрубстрой" і дійшов до поста першого секретаря Свердловського обкому партії.

Отримавши призначення на роботу в столицю, Єльцин очолив відділ будівництва ЦК КПРС, став секретарем ЦК, а потім - першим секретарем Московського міськкому партії.

У 1987 році Єльцин був зміщений із своїх постів і повернувся у велику політику тільки в березні 1989-го. Тоді, набравши понад 80% голосів на перших демократичних виборах в історії країни, Борис Єльцин став народним депутатом СРСР. У 1990 році був вперше вибраний на альтернативній основі головою Верховної Ради РРФСР. У тому ж році заявив про вихід з КПРС. 12 червня 1991 року всенародним голосуванням обирається першим президентом Російської Федерації, отримавши вже в першому турі більше 50% голосів.

У серпні 1991, коли була зроблена спроба державного перевороту, навколо Єльцина об"єднуються демократичні сили Росії. У вересні президент Росії підписує указ про припинення діяльності Комуністичної партії РРФСР. Тоді у всьому світі з його ім"ям пов"язували перехід країни до ринку і демократії, перехід від несвободи до напівсвободи.

У грудні 1991 року Борис Єльцин разом з керівниками України і Білорусії підписав Угоду про Співдружність незалежних держав (Біловезька угода), що привело до ліквідації СРСР.

У вересні 1993 року підписав указ про розпуск З"їзду народних депутатів і Верховної Ради Росії і призначення виборів у новий представницький орган влади - Федеральні Збори, що призвело до протистояння в суспільстві.

У грудні 1994 року відповідно до указу Єльцина до Чечні були введені війська. Згодом ці три факти стали основними звинуваченнями в спробі почати процедуру імпічменту президента в травні 1999 року.

3 липня 1996 року Бориса Єльцина знову обрано главою держави, він отримав у другому турі підтримку майже 54% виборців.

Будучи главою держави розглядав зміцнення російсько-американських відносин як одне з основних завдань зовнішньої політики. Взяв участь в 15 російсько-американських зустрічах на вищому рівні (у чотирьох - з президентом Джорджем Бушем, в 11 - з президентом Біллом Клінтоном).

Будучи президентом країни протягом восьми років, посідав посади глави уряду (1991-1992), голови Ради безпеки РФ (1992-1999), голови Ради оборони РФ (1996-1998), голови Ради глав держав СНД (1994-1999).

У листопаді 1996 року Єльцину була зроблена операція аортокоронарного шунтування. З січня 1999 року небезпечні загострення хвороб траплялися у Єльцина майже щомісячно.

31 грудня 1999 року оголосив про відставку, достроково склавши повноваження глави держави і передавши їх Володимиру Путіну.

Борис Єльцин був нагороджений орденами Леніна, "Знак Пошани", двома орденами Трудового Червоного Прапора. Автор книг "Сповідь на задану тему", "Записки Президента", "Президентський марафон".

У Єльцина залишилися дві дочки, шестеро внуків і два правнуки.

Рік тому, перед 75-літтям Бориса Єльцина в Кремлі відбулася прес-конференція Володимира Путіна. На прохання дати оцінку своєму попередникові, президент заявив: "Саме в той час, коли Єльцин очолював Росію, народ отримав головне - свободу. Це величезна історична заслуга Бориса Миколайовича Єльцина", повідомляє Newsru.


Зараз ви читаєте новину «Помер перший президент Росії Борис Єльцин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі