середа, 13 березня 2024 13:40

Помер один з фігурантів справи про вибухи "з російським слідом" на складах у Чехії - ЗМІ

Автор: 5.ua
  Ніколай Шапошніков
Ніколай Шапошніков

Колишній радянський військовий Ніколай Шапошніков помер у Греції, де проживав останніми роками
ЗМІ стало відомо про смерть у Греції одного з фігурантів розслідування про вибухи на складах зі зброєю у чеському місті Врбетіце, у причетності до яких підозрюють російських агентів.

Про це з посиланням на джерела Radiožurnál та порталу iROZHLAS пише "Європейська правда".

У повідомленні зазначається, що колишній радянський військовий Ніколай Шапошніков, якого підозрювали у зв'язках з ГРУ і причетності до диверсії, помер у Греції, де проживав останніми роками. Причиною його раптової смерті нібито став серцевий напад. Шапошніков з дружиною приїхати до Чехії наприкінці 1990-х років та згодом отримали громадянство. На момент подій у Врбетіце він працював у збройовій компанії Imex Group, яка орендувала ці склади.

Слідчі, що займалися справою вибухів у Врбетіце, зацікавилися Шапошніковим близько 2 років тому як особою, що потенційно могла допомагати у Чехії російським агентам Анатолію Чепізі та Александру Мішкіну (відомим як Петров і Боширов).

За неофіційними даними ЗМІ, під час розслідування з'ясовувалося, що він мав зв'язки з генералом російських спецслужб Андреєм Авер'яновим, який відповідав за елітний підрозділ 29155, що вважається причетним до диверсії – йому ж приписують отруєння Скрипалів у британському Солсбері).

У минулому Шапошніков заперечував знайомство з Авер'яновим. Чеські ЗМІ, знову з посиланням на джерела, повідомляли, що вони перетиналися у Португалії невдовзі перед першим вибухом у Врбетіце. А 2 роки тому донька Шапошнікова, з якою поспілкувалися репортери, підтвердила цей факт.

Проте невідомо, чи ця версія слідства досі залишається актуальною. У поліції відмовилися коментувати подробиці розслідування, як і повідомлення про смерть Шапошнікова.

Нагадаємо, Чехія у 2021 році звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів.

Державне бюро розслідувань України у вересні 2023 року заявило про причетність російських спецслужб до вибухів цих військових складів, де зберігалась зброя для України, а також військових складів у Сватове Луганської області 2015 року.

ДБР повідомило про підозри учасникам організованої групи, зокрема і командиру "161 Центру підготовки спеціалістів особливого призначення" головного управління генерального штабу збройних сил рф генерал-майору Андрєю Аверьянову.

За даними ДБР, генерал Аверьянов зараз входить до близького кола російського диктатора путіна та часто присутній на офіційних зустрічах найвищого рівня.

Також підозри отримали ще понад 25 безпосередніх організаторів та виконавців диверсії з-поміж російських спецслужб, серед них і Анатолій Чепига з Олександром Мишкіним. Підозру повідомили спільникам російських диверсантів – зрадникам з України. Один з них безпосередньо керував БПЛА, яке скинуло вибухівку на Сватове. У 2014 році він приєднався до "лнр", а згодом почав працювати на російські спецслужби.

Кілька тижнів тому, напередодні других роковин повномасштабного вторгнення анонімні Telegram-канали, які пов'язують з Офісом президента, поширили псевдорозслідування каналу "Апостроф ТВ", який належить скандальній забудовниці Владиславі Молчановій, де повторили відомий фейк про "підірвані Порошенком склади". Глядачі масово обурилися цією брехнею. Цей вкид репостили "Perepichka NEWS", "Украина сейчас: новости, война, россия", "Телеграмна служба новин – Україна", "Батальйон "Монако", "Всевидящее Око", "Инсайдер UA", "ПолітБавовна".

Зараз ви читаєте новину «Помер один з фігурантів справи про вибухи "з російським слідом" на складах у Чехії - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі