пʼятниця, 17 листопада 2017 08:51

"Поляків готують до зближення з Росією" - найцікавіше в новій "Країні"

В останні тижні з боку Варшави прозвучала низка антиукраїнських заяв. Міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський заявив, що Польща може перестати бути "адвокатом" України в Європі. Cенатор Ян Жарин звинуватив Україну у варварській поведінці в питаннях історичної пам'яті. А президент Анджей Дуда додав: "Особи, які висловлюють антипольські погляди", не повинні займати високих постів в українській владі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська влада поводиться адекватніше, ніж польська — В'ятрович

- Це легко пояснити істерикою. Але дедалі частіше й українські, і польські експерти говорять про послідовне формування негативного образу України. Аби підготувати ґрунт у польському суспільстві до перезавантаження стосунків із Росією, - каже в інтерв'ю "Країні" Володимир В'ятрович, історик, директор Інституту національної пам'яті.

 

- Зближення з Москвою в'яжеться ще з однією тенденцією у Польщі. Лідер правлячої партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський скептично ставиться до Євросоюзу. У перспективі може йти мова про вихід із ЄС. Бо для Польщі Качинського немає шансів у рамках Союзу. Там вона лише одна з країн. А Польща Качиньського – це глобальний гравець, держава, яка вирішує долю регіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'ятрович розповів, що українців об'єднує з поляками

У такому контексті є потреба іншого союзника. Сполучені Штати не готові бути ним, бо зацікавленні у збереженні Євросоюзу. Очевидно, виникає спокуса зав'язати стосунки з Росією. Вона завжди спокушала Польщу глобальними вимірами: давайте ділити світ на двох, давайте вирішувати долю цього регіону. Думаю, йдеться про глобальні плани, а не про істерику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від антиукраїнської істерії Польщі переможе лише Московія - Тягнибок

Детальніше про те, чому Варшава пішла на цей конфлікт і як Україні вийти з нього з найменшими втратами - читайте у "Країні".

ТАКОЖ У НОМЕРІ:

"Моду на українські пісні породив Майдан. Запровадження квот відповідало очікуванням часу"

Денис БЛОЩИНСЬКИЙ, музикант

"Баба повісилася у 65 років. Мати - у 40. Наймолодша сестра - коли дізналася, що вагітна"

Ічі ШІРАМА, психіатр

"Здуру вирішив поїсти морозива - з шоколадом і джемом. Після пива. Ви так ніколи не робіть"

Олександр БОЙЧЕНКО, публіцист

"Проблема - навчитися мовчати українською. Не впевнений, що колись зможу"

Володимир РАФЕЄНКО, письменник

"Ніколи не обідали на кухні, а лише у вітальні"

Мар'яна ЄВТУШЕНКО, художниця, онука Остапа Вишні

"У Радянський Союз прибув, щоб поліпшити своє матеріальне становище"

Микола ІВАСЮК, художник

Подробиці читайте у "Країні" №44 (397) за 16 листопада 2017-го. Друковану версію можете придбати у точках продажу преси або передплатити (передплатний індекс - 37278). Ваші враження про журнал надсилайте на адресу: [email protected] або пишіть на сторінці журналу в соціальних мережах http://www.facebook.com/kraina.journal

Зараз ви читаєте новину «"Поляків готують до зближення з Росією" - найцікавіше в новій "Країні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі