середа, 16 вересня 2009 10:23

Польща хоче змінити погляд на вторгнення радянських військ у 1939 році

Польща хоче змінити погляд на вторгнення радянських військ у 1939 році

17 вересня виповнюється 70-а річниця вступу радянських військ до Польщі. З нагоди дати пропрезидентська партія "Право і справедливість" хоче, щоб Сейм Польщі прийняв резолюцію, проект якої вона підготувала.

На запитання журналіста "Gazeta Wyborcza", чи не буде гіршим сформулювати у резолюції суть подій 17 вересня як "військовий злочин", чи краще залишити формулювання "людовбивство", відповів міністр Секретаріату президента Польщі Павел Випих.

"Можливо, для якихось цілей міжнародної політики ми будемо заперечувати стан речей, який був зрозумілим протягом багатьох років? Президент (Лех Качинський. - ред.) не погодиться на зміну формулювання".

Як зазначається далі, раніше рапорт Російської Федерації 1994 року окреслював злочини тих часів як "злочин людовбивства" .

"Знаю, що президент Єльцин виражав готовність відкрити доступ до архівів і окреслення тих злочинів по іншому, ніж прем"єр Путін," зазначає Павел Випих.

"Путін не хоче просити вибачення. Але ми не будемо заперечувати чогось такого, що для багатьох поляків є очевидністю. "

Пропрезидентська партія "Право і справедливість", яка хоче, щоб Сейм Польщі прийняв до річниці вторгнення радянських військ резолюцію, підготувала її проект.

"Кожен день розповсюдження радянської пропаганди, яка прославляє Сталіна є злочином проти польської держави", - говорить один із пунктів резолюції.

Автори підкреслюють, що радянські війська вторглися до Польщі 17 вересня 1939 року "як агресор із планом знищення та розграбування".

Сейм Польщі закликає уряд вжити заходів, щоб перешкодити фальсифікації історії.

За матеріалами: Gazeta Wyborcza, TVN24

Зараз ви читаєте новину «Польща хоче змінити погляд на вторгнення радянських військ у 1939 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі