понеділок, 17 березня 2008 20:22

Польща відкрила двері для українців з польським корінням

Українці, які мають польське чи російське коріння, відтепер можуть повернутись на свою етнічну батьківщину.

Глави держав Республіки Польща та Російської Федерації вже підписали відповідні укази, які передбачають програми стосовно надання пільг для своїх земляків при повернення на батьківщину.

Українцям, які мають польське коріння, республіка запровадила нові пільги. Уже з квітня цього року варто лише підтвердити своє походження, і пільгова карта в кишені. А разом із нею - усі права, як польського громадянина на території республіки.

Серед українців наразі мало хто чув про такі привілеї від сусідів, проте у прикордонних регіонах навколо цього питання вже виник ажіотаж. З отриманням карти поляка українці часу не гаятимуть.

Натомість, посадовці через програму переселення до Польщі починають бити на сполох. Міський голова Яворова, Віталій Домашовець, прогнозує, що на пропозицію поляків тільки з Яворівщини може пристати щонайменше 30% працездатного населення.

Віталій Домашовець, міський голова Яворова: "Беручи до уваги, що в нашій державі не дуже-то на належному рівні забезпечуються робочі місця, можна вважати, що може виникнути певна така криза тут на Західній Україні з робочою силою, коли всі наші громадяни, ми не говоримо вже про національність, ми говоримо про громадянство, можуть виїхати в Республіку Польща і належно користуватись їхніми правами".

Схожу пропозицію з переселення висунула і Росія. З 2007-го там уже запровадили програму по добровільному переселенню співвітчизників в Російську Федерацію. Причому усі витрати, пов"язані з переселенням, країна бере на себе.

От тільки умови у росіян більш жорсткі. Адже здобути російську освіту, вести власний бізнес чи просто повернутись на історичну батьківщину без примусового працевлаштування у визначеному місці неможливо, повідомляє НТН.

Зараз ви читаєте новину «Польща відкрила двері для українців з польським корінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі