середа, 29 квітня 2009 14:14

Половина київських атракціонів небезпечні для життя

Половина київських атракціонів небезпечні для життя

У ці вихідні у всіх столичних парках і скверах повинні почати працювати різноманітні каруселі і гойдалки.

Не дивлячись на те, що деякі з них запустили на Великодні свята, своє останнє слово повинні сказати органи перевірки. А за даними теруправління Держгірпромнагляду (ДГПН), проблемний атракціон в Києві - кожен другий!

За минулий місяць в столиці знайшли 49 несправних каруселі, 9 з яких і зовсім заборонили відкривати (перевірили 63, загальна кількість каруселей перевищує сотню).

"Потенційно небезпечними порахували деякі дитячі атракціони типу "Веселі гірки", "Гойдалки-човники", "Батут", "Сонечко", "Дитяча карусель", "Автокарусель", - повідомляє в своєму релізі прес-служба ДГПН.

За словами начальника відділу котлонагляду ДГПН Бориса Фуголя, в більшості випадків у власників техніки були відсутні документи на установку і експлуатацію, багато хто не пройшов техекспертизу, а деякі і зовсім відслужили свій вік. Експлуатація техніки заборонена.

Якщо є сумніви в справності каруселей, юристи радять вимагати у адміністрації парка документи, які свідчать про безпеку. Їх зобов"язані вивішувати на спеціальному стенді перед атракціоном.

У кожного легального атракціону є так званий паспорт - документ, де описані технічні характеристики, всі результати перевірок від інженерів, пожежників і дозвіл від Главку культури. Їх зобов"язані надавати на першу вимогу. Якщо ж цього не відбудеться - можна поскаржитися в Главуправління захисту прав споживачів (тел. 425-77-67).


2008 рку в парках атракціонів сталося відразу декілька НС.

Так, 9 квітня в харківському парку імені Горького 18-річна студентка Ольга Жагаляк, яка приїхала до рідні зі Львову, випала з атракціону "Матриця". Провиною всьому стало кріплення страхувальних поручнів і ременів. Дівчина померла в реанімації через два дні.

10 травня на атракціоні "Центрифуга" в Луганську через несправність системи аварійного гальмування важко травмувалися 8 чоловік, двоє з яких, 17-річна дівчина і 23-річний хлопець, загинули на місці. Було встановлено, що цей атракціон нелегально ввезли до України з Чехії. У себе на батьківщині він був списаний на металобрухт.

7 червня в столичному сквері імені Воїнів-інтернаціоналістів (Дарницький р-н) в повітря злетів надувний батут "Веселі гірки". З травмами різного ступеня тяжкості в лікарні опинилися двоє дорослих і двоє дітей. Ще до приїзду спецкомісії власники батута спішно зібрали залишки конструкції і вивезли її з міста.

5 серпня в селищі Курортне, що під Феодосією (АР Крим), від враження електричним струмом на атракціоні "Дракони" загинула дівчинка, що приїхала з батьками на відпочинок з Рівного.

6 серпня в сімферопольському парку відпочинку від раптового удару гойдалки на місці також загинула 3-річна дівчинка.

Більшість винних до цих пір не покарані, а компенсації потерпілим і сім"ям загиблих не виплачені.

За матеріалами Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Половина київських атракціонів небезпечні для життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі