вівторок, 20 квітня 2010 12:07

Здорожчання цигарок збільшить їхню контрабанду

Здорожчання цигарок збільшить їхню контрабанду

Генеральний директор асоціації "Укртютюн" Валентина Хоменко вважає, що нові акцизи призведуть до здорожчання тютюнових виробів та збільшенні кількості контрабанди з Росії і Молдови.

Про це вона розповіла Gazeta.ua, коментуючи відповідну заяву віце-прем"єра Сергія Тігіпка про намір підняти ставки акцизів на цигарки вже з 1 травня 2010 року. Таким чином, за словами урядовця, мають збільшитись надходження у бюджет.

"У Росії податки на сигарети наполовину, а в Молдові – у 13 разів менші. Контрабанди останні 8 років фактично не було. Але останнє дослідження Держкомстату показало, що 20% цигарок на ринку - нелегально завезені. Зростання акцизів одразу зменшує легальний ринок і збільшує контрабанду. А від неї в бюджет нічого не потрапляє. Для наповнення бюджету країни зараз важливо не підіймати податки, а боротися з контрабандою", - вважає Хоменко.

Гендиректор "Укртютюну" переконана, що зміна ставок податків протягом бюджетного року - це негативна практика, яка суперечить законам.

"Ринок тютюнових виробів іще не до кінця відреагував на дві зміни ставки акцизу торік. За даними Держкомстату, виробництво цигарок минулого року впало на 12%. А здорожчання горілчаних і тютюнових виробів додало 1,5% до інфляції", - додала вона.

Раніше Тігіпко заявляв, якщо президент не встигне підписати закон у квітні, то нові ставки акцизу почнуть діяти з 1 червня 2010 року.

Поки що не уточнюється наскільки відсотків буде підвищено податковий збір.

Востаннє Верховна Рада піднімала на 36% акцизний збір з тютюнових виробів у жовтні 2009 року.

Зараз ви читаєте новину «Здорожчання цигарок збільшить їхню контрабанду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі