середа, 14 листопада 2007 08:22

Почалися перші за 15 років переговори прем"єрів Південної Кореї та КНДР

Прем"єр-міністри Південної Кореї та КНДР почали перші за 15 років переговори, на яких повинні бути намічені конкретні плани реалізації домовленостей лідерів двох корейських держав про мир і спільне процвітання. Серед тем обговорення - економічні проекти, в тому числі з"єднання залізниць Корейського півострова з Транссібом, контакти між членами роз"єднаних сімей, створення зони миру в Жовтому морі. Ця ідея припускає визначення меж району сумісного лову риби, проте прем"єри можуть розглянути також можливість створення спеціальної економічної зони на основі ринкових механізмів, спільне використання портів на півдні та півночі, співпраця в суднобудуванні.

Ці плани в Сеулі вже охрестили спробою перетворити акваторію, де періодично виникають інциденти через спірну лінію вододілу, з "моря конфронтацій" в "море миру і процвітання".

Переговори проходять у сеульському готелі Sheraton Walker Hill, вони повинні завершитися 16 листопада. Північнокорейську делегацію, що прибула до готелю на чолі з прем"єром, представники Південної Кореї, що чекали на них, і спостерігачі зустріли аплодисментами, повідомляє РИА "Новости". Голови урядів привітали один одного і рушили до залу переговорів.

Востаннє переговори прем"єр-міністрів КНДР і Південної Кореї відбувалися у вересні 1992 року - тоді пройшло вісім раундів, у ході яких вдалося підписати угоду про примирення, ненападіння, обміни і співпрацю Півдня і Півночі. Проте переговори були перервані Пхеньяном на знак протесту проти американо-південнокорейських військових навчань, які розглядаються Північчю як репетиція війни проти КНДР.

Президент Південної Кореї Но Му Хен відвідав 4 жовтня Пхеньян і зустрівся з лідером КНДР Ким Чен Іром. Вони умовилися рухатися до миру і процвітання на Корейському півострові і домовилися про відновлення переговорів на рівні голів урядів.

Покращенню відносин між двома корейськими державами сприяв прогрес на шестисторонніх переговорах про ядерне роззброєння КНДР, яка в жовтні минулого року випробувала ядерний пристрій. Дипломати Росії, США, Китаю, КНДР, Республіки Кореї та Японії домовилися вивести з ладу північнокорейські ядерні об"єкти в обмін на енергетичну допомогу Пхеньяну і гарантії безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Почалися перші за 15 років переговори прем"єрів Південної Кореї та КНДР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі