вівторок, 23 листопада 2010 16:03

Південна Корея помститься КНДР за ранковий обстріл

Південна Корея помститься КНДР за ранковий обстріл

Президент Південної Кореї Лі Мен Бак розпорядився завдати удару по ракетній базі КНДР, у випадку якщо Пхеньян дозволить собі провокації щодо його країни. Відповідну вказівку глава держави дав 23 листопада начальнику об'єднаних штабів країни Хан Мін Гу, повідомляє агентство "Ренхап".

За словами прес-секретаря президента, в бесіді з воєначальником Лі Мен Бак наказав здійснити "багатократну відплату" за артилерійську атаку, котру КНДР здійснила раніше у вівторок. Як уже повідомлялося, під час обстрілу південнокорейського острова Енпхендо під північнокорейським вогнем загинули двоє морських піхотинців, 19 осіб отримали поранення.

Коментуючи ситуацію, КНДР вже звинуватила Сеул в провокації, заявивши, що саме південнокорейська сторона спровокувала конфлікт, наказавши своїм кораблям відкрити вогонь. Обстріл південнокорейської території, за версією Пхеньяну, став відповіддю на агресію. У випадку якщо південнокорейські судна вторгнуться на морську територію КНДР "хоча б на тисячну міліметра", КНДР пообіцяла відновити "безжальний" обстріл.

У Південній Кореї, навпаки, стверджують, що першими о 14:34 за місцевим часом (07:34 за київським) вогонь відкрили саме мешканці півночі. Всього, за версією Сеулу, по острову було випущено близько 50 снарядів, які призвели до руйнувань і пожеж. Про втрати з боку КНДР не повідомляється.

Росія, США, ЄС і Велика Британія вже розкритикували дії Північної Кореї. В той же час Китай від засудження свого сусіду утримався. Між тим президент Південної Кореї ввів заборону на в'їзд південців на територію КНДР, відклав майбутні з Пхеньяном переговори під егідою Червоного Хреста, а також розпорядився інформувати про інцидент Раду безпеки ООН з метою ухвалення нею відповідного рішення.

Перестрілки між південно- і північнокорейськими судами трапляються досить регулярно, проте, на думку експертів, нинішній інцидент став найсерйознішим конфліктом між двома країнами з часів закінчення Корейської війни 1949-53 років.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Південна Корея помститься КНДР за ранковий обстріл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі