середа, 24 березня 2010 16:45

Першого темношкірого священика хочуть визнати блаженним

Першого темношкірого священика хочуть визнати блаженним

Католицька архієпархія Чикаго розпочала підготовку справи про беатифікацію (зарахування померлого до лику блаженних) Августина Толтона - перший в історії США темношкірого священика.

Джон Августин Толтон народився в 1854 році в сім"ї рабів у штаті Міссурі. У 1862 році його мати Марта Толтон разом з дітьми втекла від своїх господарів у штат Іллінойс - таким чином сім"я отримала свободу. Її чоловік утік раніше, щоб піти добровольцем до армії і взяти участь у громадянській війні.

У місті Квінсі Августин вступив до католицької парафіяльної школи, однак вже через місяць був змушений її залишити через погрози на адресу приходу - багато людей були незадоволені тим, що до школи була прийнята "чорна" дитина. Через кілька років хлопець вступив до школи при парафії Св. Петра у Квінсі і зміг її закінчити. Потім Толтон успішно навчався в Коледжі св. Франциска (нині - Університет Квінсі).

Настоятель храму Св. Петра підтримав бажання Толтона стати священиком. Разом вони написали листи в усі семінарії США з проханням прийняти Толтона, але звідусіль отримали відмову. Нарешті, Августина погодилися прийняти до семінарії в Римі, де готували священиків-місіонерів для Африки, і в 1880 році чорношкірий юнак поїхав до Риму. Шість років по тому в римському Соборі Святого Іоанна Латеранського він був рукопокладений.

Керівництво семінарії прийняло рішення відправити його не в Африку, а назад в Іллінойс, вирішивши, що в Америці повинен з"явитися перший темношкірий клірик. Повернувшись на батьківщину, о. Толтон був призначений настоятелем церкви, більшість прихожан якої були афроамериканцями.

Священик попросив архієпископа направити його до Чикаго, щоб служити в місцевій чорної католицькій громаді. Його стараннями в Чикаго з"явився католицький храм Св. Моніки, який став центром чорного католицизму в місті. О. Августин помер в 1897 році у віці 43 років від теплового удару, коли повертався з духовних вправ для священиків.

NEWSru
Зараз ви читаєте новину «Першого темношкірого священика хочуть визнати блаженним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі