субота, 27 березня 2010 12:00

Переведення годинників не шкодить здоров"ю

Переведення годинників не шкодить здоров"ю

Сьогодні вночі стрілки годинників треба перевести на "Літній час", тобто на годину вперед.

"Літній час" триватиме до останньої суботи жовтня. Таку процедуру запровадили задля економії електроенергії. Уперше її застосували великобританці у 1908 році. Це дозволяє зекономити майже 2% електроенергії.

Доцент кафедри нейродинаміки Валентин Мизюк Вінницького медичного університету розповів кореспонденту Gazeta.ua, що переведення часу не впливає на здорових людей.

"Для того, щоб суттєво нашкодити здоровому організмові, треба не менше трьох годин збою біоритмів, тобто хронічних біологічних процесів, в тому числі і порушення сну. Але існує парадокс: коли переводять годинник всього на одну годину вперед чи назад, за тиждень збільшується кількість викликів хворих з серцево-судинними захворюваннями. А через кілька тижнів приток пацієнтів з інфарктом та інсультом збільшується вдвічі", - розповів В.Мизюк.

На думку лікаря, таке може статися тому, що внутрішній час не синхронізується із зовнішнім. Більшість людей синхронізуються через місяць, а люди з погіршеним станом здоров"я можуть і два і три місяці.

"Організм людини – це складна сукупність низки біоритмів як щосекундних, так і добових. Порушення сну збільшує ризик підвищення артеріального тиску, погіршення працездатності та появи синдрому стомленості, і це факт. Але чи стосується це переведення годинника, медицина до кінця не з"ясувала", - пояснив медик.

Лікар каже, що наші біоритми, як і біоритми усіх живих істот на планеті, цілковито підпорядковані Сонцю, а не годиннику.

"Ось у Німеччині люди сплять, як кури. Лягають із Сонцем і прокидаються теж. Тому жінки там у 60 років спокійно грають у теніс або займаються плаванням чи велосипедним спортом. Найкраще лягати до десятої години, в крайньому разі до 12. Прокидатись краще до восьмої, а ще ліпше о шостій. Дорослі не повинні спати більше семи годин. Якщо ж відчуваєте недосипання, значить з організмом не все гаразд", - сказав лікар.

За словами Мизюка, збої в організмі чекають не усіх. Радить починати лягати спати на годину раніше ще за тиждень до переводу часу.

Зараз ви читаєте новину «Переведення годинників не шкодить здоров"ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі