понеділок, 18 жовтня 2021 02:52

Перехід на зимовий час: коли українці переводитимуть стрілки годинників

Перехід на зимовий час: коли українці переводитимуть стрілки годинників
У ніч на 31 жовтня цьогоріч українці перейдуть на зимовий час. Фото: pixabay.com

В Україні перехід на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня. Цьогоріч цей день припадає на 04:00 31 жовтня. Перевести стрілки годинника необхідно на 1 год. назад.

Таким чином наступна доба вихідного дня автоматично збільшиться на годину.

Переведення годинників в Україні на зимовий і літній час здійснюється майже 40 років. За традицією стрілки зрушують восени та навесні - в останню неділю березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Встановлені межі ідеального сну

Подовження та зменшення доби регламентується постановою Кабміну від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України".

Зміна часу негативно впливає на фізичний стан людини. Це підтверджують різні дослідження вчених.

У період переведення стрілок годинника медики радять утриматися від приймання алкоголю, щоб не порушити графік сну. Перелаштування організму до нового ритму життя потребує і харчового режиму. Важливо не їсти на ніч, особливо масну їжу.

Літній і зимовий порядок обчислення часу вперше запровадили у Великій Британії 1908 року для заощадження електроенергії. В СРСР переводити годинники регулярно почали з 1981 року.

В Україні неодноразово намагалися скасувати переведення годинників. Востаннє навесні цього року. 3 березня Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт у першому читанні. Ним передбачається встановити й закріпити на території України єдиний київський час та відмовитися від подальшого переведення годинників. Ухвалити документ в другому читанні парламент не зміг. Відправив його на доопрацювання.

Зараз ви читаєте новину «Перехід на зимовий час: коли українці переводитимуть стрілки годинників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі