пʼятниця, 05 липня 2024 13:22

Пасинок очільника КНДІСЕ отримав підозру - Bihus.Info

Пасинок очільника КНДІСЕ отримав підозру - Bihus.Info
Назару Шептицькому оголосили підозру. Фото: Bihus.Info

Детективи Національного антикорупційного Бюро оголосили підозру Назару Шептицькому - пасинку очільника КНДІСЕ Олександра Рувіна.

КНДІСЕ є найбільшим та найвпливовішим судово-експертним інституту в Україні. Йому закидають спробу поставити "потрібних людей" на керівні посади у Державній митній службі. Про це йдеться у тексті підозри, яка є у розпорядженні журналістів Bihus.Info.

Слідчі вважають, що Шептицький збирався надати хабар у розміру $1,7 млн очільнику Держмитслужби.

У підозрі вказано, що для підкупу виконувача обов'язків керівника Держмитслужби він залучив посередника Руслана Черкаського. Це на той момент уже колишній заступник голови митниці. Його звільнили 2023 року на тлі низки корупційних скандалів. Черкаський нібито мав запропонувати керівнику митниці хабар за посади у трьох областях: за керівництво Львівською митницею - $1 млн, Волинською - $500 тис., Чернівецькою - $200 тис.

Згодом Шептицький та Черкаський обговорювали спій план з третім спільником Олегом Гаталяком. Він разом із Шептицьким нібито мав "фінансувати" ці призначення та підбирати список кандидатур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квартир і автівок на десятки мільйонів – як живе родина головного експерта країни

"Судячи зі змісту розмов підозрюваних, слідчі з'ясували, що вказані суми були "першим платежем" за вступ на посаду, а далі мала відбуватися щомісячна доплата коштом частини доходу від незаконних схем", - йдеться у повідомленні.

Гаталяк нібито мав займатися контролем і розподіляти хабарі у підрозділах, де вдалося "завести своїх людей". На Волинській митниці вони планували мати близько $2 млн кожен місяць і з цієї суми половину залишати у себе.

Слідчі пишуть, що задум Шептицького не реалізувався через "причини, які не залежали від нього". Серед кандидатур, які "підходили" на посади, Шептицький відзначив митника Юрія Герасимова. Він керував Харківською митницею, а у січні 2024 року очолив Чернівецьку.

Олександр Рувін очолює КНДІСЕ з 2011 року. На початку літа Міністерство юстиції, якому підпорядкований Інститут, спробувало звільнити Рувіна, однак не змогло.

КНДІСЕ - одна із 27 експертних установ Міністерства юстиції, де проводять судові експертизи та експертні дослідження за найрізноманітнішими напрямами. За останні роки деякі експертизи спричинили публічні скандали: спроба опізнати підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета по ході, позитивні висновки щодо обґрунтованості й законності формули "Роттердам+", спроба Рувіна відкликати експертизу в справі ексочільника ДФС Романа Насірова тощо.

Зараз ви читаєте новину «Пасинок очільника КНДІСЕ отримав підозру - Bihus.Info». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі