вівторок, 07 листопада 2023 10:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Пальник, запас їжі, спальник: як підготуватися до важкої осені та зими
4

Російські окупанти минулого року зруйнували Чернігівську ТЕЦ
Фото: "Суспільне"
Удар по Харківській ТЕЦ-5
Люди сплять в укритті - у холодну пору року у нагоді стане спальник
На період без світла добре мати запас їжі

У разі російських обстрілів критичної інфраструктури Львів може на місяць-два взагалі залишитися без електропостачання. Про це заявив міський голова Андрій Садовий. Він зауважив, що без електропостачання виживати буде складно, але наразі у міста є мінімальний запас електроенергії. Без світла важко буде і іншим населеним пунктам.

Минулої осені та зими українська енергетика потерпала від російських ракет і дронів. Росіяни цілили по потужностях усієї країни. Влада запровадила віялові відключення електроенергії, щоб зменшити навантаження на систему. У холодну пору року окупанти можуть знову повернутися до цієї тактики. Як самотужки підготуватися до важкої осені та зими – у матеріалі Gazeta.ua.

ПРОДУКТИ, ЯКИМИ МОЖНА ЗАПАСТИСЯ НА ВАЖКІ ПЕРІОДИ

Довгий час без світла допоможуть пережити запаси їжі. Однак зробити їх треба з тих продуктів, які досить довго "живуть" без холодильника.

Консерви овочеві, фруктові, м'ясні, рибні, джеми, варення. Під час купівлі необхідно звертати увагу на термін придатності, а також цілісність упаковки, особливо кришки. Тушкованка може бути придатною до вживання три-п'ять років. Бляшана банка, запаяна методом гарячого лудіння зі зварювальним швом, дозволяє зберігатися вмісту до п'яти років. Термін зберігання консервів з м'яса й тушкованки в тарі зі скла й інших ємностях – не більш як три роки.

Сушене й в'ялене м'ясо зберігається до двох місяців без холодильника в щільно закритій тарі.

Довго може лежати сушений нут – 14-18 місяців

Крупи: рис, гречка, кус-кус, булгур, пшенична крупа тощо. Білий рис – рекордсмен серед круп за часом зберігання. Він може не псуватися роками. Термін зберігання гречки й пшона – дев'ять місяців, манки й сочевиці – 10 місяців, вівсянки – рік, гороху – два роки. Довго може лежати сушений нут – 14-18 місяців.

Макарони без холодильника можуть мати придатність два – три роки. Соняшникова олія – чотири місяці.

Сухі супи й пюре, вермішель і лапша швидкого приготування – до року.

Дитяче харчування – суміші, каші, пюре. Близько двох років. А також сухі сніданки, кукурудзяні пластівці. Гранола, наприклад, зберігається в холодильнику до півроку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зима буде складною: експерт висловився про вимкнення світла

Кава і чай. Необсмажені кавові зерна зберігаються від одного до трьох років без втрати властивостей. Максимальний термін придатності сирих зерен – п'ять років. У термінах зберігання меленої кави, необхідно враховувати свіжість мелення. Якісна герметична упакова дозволяє зберігати мелені зерна до одного року, вакуумна – понад три. Щодо розчинної кави, у герметичній тарі вона зберігатиме властивості кілька років.

Сухе молоко. У вакуумній упаковці – приблизно сім – вісім місяців. Для того, щоб воно "прожило" довше, краще за все зберігати на поличці холодильника.

Волоський горіх у шкаралупі, в сухому приміщенні за температури +5...15°C може бути придатним до двох років

Сухофрукти та горіхи. Сухофрукти – за кімнатної температури – три місяці; – у холодильнику – до шести; у морозильнику – рік. Арахіс у шкаралупі й у холодильнику зберігає властивості до року, в очищеному вигляді – два місяці. В очищеному й замороженому вигляді – до дев'яти місяців. Фундук у шкаралупі за температури до +3°C може лежати чотири роки, за температури до +15°C не більш як рік. Волоський горіх у шкаралупі, в сухому приміщенні за температури +5...15°C може бути придатним до двох років.

Шоколад без домішок за кімнатної температури може зберігатися рік, з ягодами й горіхами – шість місяців.

Мед. Може зберігати смак роками й десятиліттями, але якщо зберігається в дерев'яній або скляній тарі. Також для тривалого зберігання підходять солодкі висококалорійні батончики, енергетичні батончики – вони "почекають" кілька місяців, залежно від виробу. Шоколад без домішок за кімнатної температури може зберігатися рік, з ягодами й горіхами – шість місяців.

Сухі ковбаси, сосиски "житимуть" до шести місяців.

Автор: UKRHEALTH.NET
  На період без світла добре мати запас їжі
На період без світла добре мати запас їжі

Ультрапастеризоване молоко в упаковці пролежить до пів року. Після відкриття упакови зберігається до 10 днів у холодильнику.

Тверді сири. Пармезан, грана падано можуть безпечно зберігатися до шести тижнів, оскільки втрачають найменше вологи. Напівтверді і напівм'які сири (чеддер, гауда) можуть безпечно зберігається приблизно від двох до чотирьох тижнів.

ЗАПАСТИСЯ ВОДОЮ

Щоб розрахувати запас води на кожного члена родини, дотримуйтеся норми: 1,5-2 л питної води на кожного дорослого на день, 10-12 л води для гігієни та приготування їжі.

Мінімальна кількість днів, на які варто зробити запас — три. Вода, яка стоїть довго, стає непридатною для вживання, тож запаси потрібно змінювати або придбати засоби для додаткового очищення — наприклад, фільтр або таблетки для знезараження.

Як запасти питну воду?

– Придбати у магазині. Ліпше закупити п'ятилітрові бутлі;

– Власники приватних будинків можуть набирати воду в колодязях;

– Питну воду також можна набрати у бюветах, але перед вживанням її потрібно кип'ятити щонайменше 10 хвилин.

Необхідно зливати воду, мити тару і наливати свіжу

Запас технічної води можна зробити вдома з крану. Для зберігання підійдуть пластикові бутлі або скляні банки. Запас питної води потрібно змінювати кожні три – чотири дні. Необхідно зливати воду, мити тару і наливати свіжу. Термін придатності води в холодному середовищі більший, тож не зберігай її на кухні або інших теплих кімнатах. Воду з відкритих вод потрібно використовувати тільки для технічних цілей. Варто зробити написи на баклажках з технічною та питною водою, щоб не сплутати.

Кип'ятіння є ефективним методом знезаражування води – не менше 10 хвилин від моменту закипання. Але при зберіганні її у чистому та добре закритому терміні придатності не більше доби.

ПРИСТРОЇ ТА ЗАСОБИ, ЩОБ ПЕРЕЖИТИ ВІДКЛЮЧЕННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

Якщо немає електроенергії у багатоквартирному будинку – це каналізація і відкачування, які не працюють, немає гарячої та холодної води, а також опалення. Це унеможливлює повноцінне проживання. Якщо йдеться про понад чотири дні без світла, то експерти радять подумати про тимчасовий переїзд у приватний будинок, де немає такої залежності від комунікацій. Однак до кількох днів без електрики можна підготуватися, якщо цього ще не зробили.

Ліхтар

Бажано декілька. Найкращий варіант – де поєднується живлення від акумулятора й батарейок. Додатковий з розсіяним світлом – на бажання та виходячи з потреб.

Дрібниці для електричних приладів

Про них завжди думають наприкінці. Однак про це теж потрібно подбати. Наприклад, дублікати кабелів усіх типів. Декілька зарядних блоків, щоб одночасно заряджати кілька пристроїв. Важливо мати трійник для розетки або подовжувач з кількома гніздами. Це допоможе підживлювати одразу декілька приладів.

Повербанк

Великий і маленький. Є великі повербанки з можливістю заряджати ноутбук – це чудовий варіант на підстрахування для роботи на декілька годин. Але тільки для сучасних ноутбуків, що підтримують стандарти швидкого заряджання. Потрібно не забувати їх заряджати у час, коли світло з'являється.

Автор: "Суспільне"
  Люди сплять в укритті - у холодну пору року у нагоді стане спальник
Люди сплять в укритті - у холодну пору року у нагоді стане спальник

Пальники

Відключення світла в багатоквартирному будинку означає також проблеми з приготуванням їжі та того ж чаю, який може зігріти. Тому радять мати туристичні пальники. До них вдома можна тримати балон. Є рідкопаливні системи, вони дорожчі, але горять майже на всьому. Однак треба навички користування. З газовими все набагато простіше.

Спальник

Якщо буде потреба десь ночувати, то варто задуматися про спальник. На зиму краще брати тепліший варіант. Також варто подумати про каремат. Ці речі допоможуть також перебувати у сховищах.

"БУДИНКИ ПЕРЕТВОРЮЮТЬСЯ НА ХОЛОДНІ ПАСТКИ"

Михайло Гончар, експерт з міжнародних енергетичних і безпекових відносин:

"Найперше треба подумати про запас води, ліхтарики, повербанки, батарейки, газові балони. Але універсального рецепту немає. Одна справа, коли ви мешкаєте в селі далеко від зони бойових дій, то вам не дуже щось загрожує. Крім випадку, що не буде електроенергії. Але завжди є дрова і пічка, газовий балон – питання тепла та їжі можна вирішити.

Буржуйка на 25-му поверсі вас не врятує

У великому місті у багатоквартирному будинку – це інша справа. Там у випадку припинення електро- й теплопостачання будинки перетворюються на холодні пастки. Буржуйка на 25-му поверсі вас не врятує. Запас дров там не зробити. Тому мешканцям великих міст треба шукати прихисток у селі. Щоб була можливість швидко покинути місто. Звісно, будуть організовані теплопункти, але не думаю, що це тотально виручить всіх.

Генератор на багатоквартирний будинок – це також не надто вдала ідея. Якщо у будинку три сотні квартир, кілька під'їздів, понад дев'ять поверхів – а це значить, що ви можете користуватися тільки електроенергією, то треба ставити потужний генератор. Потрібно створити запас пального. А його небезпечно тримати біля будинку, щоб не трапилася пожежа. Це варіант для таунхаусів чи котеджного містечка".

Зараз ви читаєте новину «Пальник, запас їжі, спальник: як підготуватися до важкої осені та зими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі