неділя, 23 травня 2010 11:29

Падіння євро не злякає українських заробітчан у Європі

Падіння євро не злякає українських заробітчан у Європі

Зниження курсу євро не спричинить масового виїзду українських трудових мігрантів з країн Євросоюзу.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України Позняк Олексій.

"Заробітчани так різко не реагують. Це не купівля і продаж валюти. Вони поїхали туди на певний час і освоюються там. Короткотермінова подія не змусить їх різко щось міняти. Якщо ця ситуація буде продовжуватись місяцями, тоді хто знає як вони поведуться", - вважає він.

За словами Позняка, поки що нема підстав, щоб заробітчани серйозно реагували на падіння курсу євро.

"Навіть те падіння, яке сталось, перекриває різницю у заробітній платі між заробітками у Європі і тим, що вони можуть заробити в Україні", - зазначив експерт.

Що стосується українців у Греції, яка найбільше постраждала він фінансової кризи, Позняк сказав, що там не так багато українців, як в Італії, Іспанії чи Португалії. Він зауважив, що відслідкувати процес, коли він відбувається, неможливо.

"Нема статистики, яка б фіксувала ці речі. Можна говорити лише на теоретичному рівні. Навіть якщо приїде якась кількість заробітчан, то відслідкувати це неможливо. Коли люди купують квитки, то невідомо заробітчани вони чи ні", - підкреслив експерт.

Позняк нагадав, що згідно з результатами останнього дослідження, протягом 2005-2008 років виїздили за кордон працювати півтора мільйона українців.

"Трохи менше половини припадає на Євросоюз, решта на Росію й інші країни. Більшість з цих людей має напівлегальний статус. Якщо говорити про ЄС, то більшість людей там із Західної України. Серед областей Сходу підвищений рівень трудових міграцій на Луганщині. Ця область повністю орієнтується на Росію", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Падіння євро не злякає українських заробітчан у Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі