четвер, 25 червня 2009 21:05

ОПЕК - на межі цінової війни

ОПЕК - на межі цінової війни

Усередині ОПЕК зріє можливість цінової війни: в умовах падіння попиту на нафту боротьба за ринки неминуче загострюється. Останніми роками звинувачення в недотриманні квот найчастіше звучать на адресу Ірану. Ця проблема здатна викликати серйозні тертя усередині всього нафтового картелю.

Міністр нафтової промисловості Анголи Жозе Ботельо де Вашконселос заявив із цього приводу: "Невиконання деякими членами організації узгоджених рішень може викликати цінове протистояння між державами-учасниками нафтового картелю, а це загрожує дестабілізацією ринку. Цього допускати не можна, тому що наслідки такого розвитку ситуації непередбачувані."

Подібні побоювання вже починають збуватися: у травні Іран, обігнавши Саудівську Аравію, став постачальником номер один сирої нафти до Китаю. Його постачання виросли на 80% в річному вираженні і склали 727 тисяч барелів на день. При цьому представник Іранської національної нафтової компанії заявив, що йому про які-небудь додаткові обсяги поставок нічого не відомо. Представники ж китайської сторони стверджують, що отримані цифри можуть бути результатом чисто технічних проблем, наприклад перевантаження портів і збоїв в обліку.

Втім, трейдери вважають, що тут справа в іншому. Саудівська Аравія просто не в змозі дати Китаю ту кількість важкої нафти, яку вимагають його НПЗ: більшість діючих обмежень ОПЕК по видобутку стосуються саме важких сортів. Іран же, судячи з усього, вирішив скористатись цією ситуацією, щоб розширити збут і збільшити свої доходи, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «ОПЕК - на межі цінової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі