пʼятниця, 22 травня 2015 10:26

Обидві сторони конфлікту катують полонених - Amnesty International

Обидві сторони конфлікту катують полонених - Amnesty International
Фото: livejournal.com

Правозахисна організація Amnesty International опублікувала звіт за підсумками моніторингу ситуації із дотримання прав військовополонених у зоні конфлікту на Донбасі.

Звіт на 36 сторінках розміщений на сайті організації. 

Як пишуть правозахисники, місіонери опитали 33 колишніх полонених з обох сторін і виявили, що і українські силовики, і сепаратисти вдаються до тортур щодо бранців. Зокрема, поширеними є побиття, катування електричним струмом, підвішування до стелі, позбавлення сну на декілька днів, імітація страти тощо.

"Тортури і страти на Східній Україні наводять переконливі докази частих та поширених зловживань щодо полонених широким колом викрадачів з обох сторін", - йдеться у звіті.

За словами організації, колишні ув'язнені дали місіонерами послідовні та страхітливі дані про своє перебування в полоні.

"Прокиївські та сепаратистські озброєні сили повинні покласти край цим злочинам і переконатися, що всі бійці під їхнім контролем знають про наслідки відповідно до міжнародного законодавства зловживань щодо полонених на тлі збройного конфлікту. Українська влада повинна розслідувати всі звинувачення у скоєнні військових злочинів та інших порушень та збирати докази зловживань з боку сепаратистських сил, і притягнути до відповідальності всіх винних у вчиненні таких жахливих дій", - наголошують правозахисники.

Нагадаємо, сьогодні відбудеться зустріч представників України, Росії та ОБСЄ з делегатами від т.зв. "ДНР" та "ЛНР".

Зараз ви читаєте новину «Обидві сторони конфлікту катують полонених - Amnesty International». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі