субота, 06 лютого 2021 15:55

Потрібні проривні ідеї. Вступити в Євросоюз фронтальним способом навряд чи вдасться - Іноземцев

Потрібні проривні ідеї. Вступити в Євросоюз фронтальним способом навряд чи вдасться - Іноземцев
Іноземцев: "Україні варто зняти з порядку денного політичну інтеграцію з Євросоюзом і протискати економічну" Фото:investory.news

Чи планує Євросоюз розширюватись в найближчі 10 років, про перспективи інтегрування до нього України та як пришвидшити цей процес, розповідає журналу "Країна" економіст в соціолог Владислав Іноземцев.

Країни Центрально-Східної Європи, що інтегровані з ЄС, отримують мільярдні вливання зі структурних фондів Євросоюзу. Україна ж, попри Угоду про асоціацію, не має до них доступу. Дали 600 мільйонів євро. І на тому дяка, але ми ж бачимо, які суми надають іншим державам. Як Україні бути більш динамічною в таких умовах?

- Потрібні проривні ідеї. Вступити в Євросоюз фронтальним способом України навряд удасться. Розширення ЄС може відбуватися в мінімальних розмірах. Маю на увазі Чорногорію та Північну Македонію. Це можуть обговорювати. А от великі проєкти, як вступ України до ЄС, в найближчі 10 років - поза порядком денним реальної європейської політики. Європейський вектор, який підтримало суспільство, може почати втрачати популярність. Люди почнуть сумніватися в ньому, бо не бачитимуть результатів.

Розширення ЄС може відбуватися в мінімальних розмірах

Що робити?

- Україні потрібно активніше інтегрувати себе в Європу. Наприклад, усі говорять про олігархічний капіталізм, корупцію та поганий інвестиційний клімат в Україні. Щоб це зламати, потрібні кроки, пов'язані з частковими поступками в економіці. Скажімо, Київ виходить до ЄС із пропозицією, що хоче єдину торговельну зону без квот і обмежень, а за це Україна прийме європейські стандарти і законодавство в односторонньому порядку, визнає пріоритет Європейського суду (Суд справедливості ЄС. - Країна) над українськими господарськими справами. Це сигнал інвесторам: ви не будете ходити по арбітражу в Дніпрі, а можете в Брюсселі вирішувати свої проблеми.

Ви кажете Євросоюзу: ми хочемо купити у вас франшизу, будемо платити 3 мільярди за доступ до ринку. Це ситуація, коли Україна не стає політичним партнером, але й нічого не хоче від західних європейців. Не має права голосу, не має доступу до структурних фондів, але отримує доступ до ринку. Далі ситуація вирішується математичним шляхом: ви залучаєте інвестиції, які створюють виробництва і робочі місця, це збільшує національний дохід, що, в свою чергу, збільшує податки, частина яких іде до ЄС. Додатковим аргументом для цього є ситуація між США та Китаєм.

Чому?

- Якщо частина американських інвестицій ітимуть із Китаю, то вони шукатимуть інше місце. Є новий тренд - створення індустріальної бази у себе під боком, саме тому зростає Мексика. Американці орієнтуються на неї, а Європа може орієнтуватись на Україну й Туреччину. Іншими словами, Україна забуває на деякий час про політику, але інтегрує себе економічно якомога тісніше. Тоді європейці могли би задуматися, як вести діалог із Києвом, як його розширити.

Є ще один варіант. Британія вийшла з ЄС. Лондон має політичні амбіції. Однак традиційна роль Британії як ланцюжка між Європою і США порушена. Британці будуть думати про нову політичну конфігурацію і своє позиціонування. На цьому тлі в України є шанс. Є велика європейська демократія з ринковою економікою поза ЄС. Я подумав би, щоб створити формальний контакт.

В України є шанс

Коли британці та французи сварилися за часів де Голля, перші створили Європейську асоціацію вільної торгівлі. Це була альтернатива Європейському економічному союзу, який згодом став ЄС. Потім британці вступили в ЄЕС, але формально ця асоціація лишилась. Там Швейцарія, Норвегія, Ліхтенштейн та Ісландія. Вона має угоду вільної торгівлі з ЄС, вільне переміщення робочої сили, Норвегія та Швейцарія в "Шенгені" і платять ЄС за доступ до спільного ринку. Але це економічне об'єднання. Чому туди не зайти Британії із заходу, а Україні - зі сходу. Потенційно доєднатися можуть Молдова, Білорусь і Туреччина. Фактично можна створити великий європейський економічний блок на зовнішніх кордонах Євросоюзу. Ви отримуєте свободу економічних контактів і міцного лобіста в Європі. Британці шукатимуть своє місце у світі. Альянс, де вони будуть лідером, для такої країни потрібен.

Словом, суть ідеї в тому, щоб зняти із порядку денного політичну інтеграцію з ЄС, а протискати економічну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна розвиватиметься і без європейської інтеграції. Але не використати близькості до ринку ЄС було б дивно"

Перехід до такої нової політики, може бути тільки після усвідомлення глухого кута політичної інтеграції з ЄС.

- Україна не у глухому куті. Економічно країна розвиватиметься. Є заробітчани, рівень кваліфікації робочої сили зростатиме. Якщо в Україну будуть заходити інвестиції і відкриватися підприємства, люди повернуться, навіть якщо зарплата буде на 100 євро менша. Як виробничий майданчик Україна - хороше місце. Однак потрібна нова ситуація в країні, яка не викликатиме в європейців остраху з точки зору свободи торгівлі та безпеки інвестицій.

У будь-якому випадку, в України є шанс на інтенсивний розвиток навіть без європейської інтеграції. Але не використати близькість до ринку ЄС було б дивно. Ми бачимо підрив глобалізації через пандемію та явну поляризацію світу довкола розвинутих і менш розвинутих держав. Це вимагатиме локалізації виробництва. Тому Україна має використовувати ці можливості собі на користь.

Повний текст інтерв'ю читайте в журналі "Країна" №5 за 4 лютого 2021 року

Зараз ви читаєте новину «Потрібні проривні ідеї. Вступити в Євросоюз фронтальним способом навряд чи вдасться - Іноземцев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі