середа, 21 квітня 2010 20:50

Нову 100-доларову купюру введуть в обіг у лютому 2011 року

Нову 100-доларову купюру введуть в обіг у лютому 2011 року

Нову 100-доларову купюру планується ввести в обіг в лютому 2011 року, повідомив посланник-радник з економічних питаннях посольства США в РФ Матіас Мітман на презентації нової купюри в середу.

М.Мітман відзначив, що 100-доларова купюра є найбільш часто підроблюваною банкнотою. При цьому він підкреслив, що в цілому оновлена купюра зберігає традиційний зовнішній вигляд, проте при цьому вона забезпечена новими елементами захисту від підробок.

Глава макроекономічного відділу посольства США Джон Степанчук відзначив, що на новій купюрі присутня тривимірна захисна стрічка на лицьовій стороні, на якій при зміні нахилу міняється зображення з дзвоника на цифру 100 і назад. За його словами, також на лицьовій стороні присутній новий елемент "дзвоник в чорнильниці" оранжевого кольору. При цьому зображення дзвоника міняє колір з мідного на зелений, якщо дивитися на купюру під нахилом. Разом з тим дзвоник то з"являється, то зникає на тлі чорнильниці.

Оновлена купюра зберегла і старі елементи захисту. Так, зберігся водяний знак у вигляді портрета Бенджаміна Франкліна, який можна побачити на просвіт. Крім того, залишилася захисна вертикальна лінія, на якій виявляється напис "USA" і цифра "100". При цьому з"явилася і нова захисна нитка, яка, якщо проглядати купюру при ультрафіолеті, світиться рожевим кольором.

Відповідаючи на питання про значення пера, чорнильниці і дзвоника на лицьовій стороні банкноти, Д.Степанчук відзначив, що вони є символами свободи в Америці. Перо і чорнильниця використовувалися при підписанні Декларації незалежності США, а дзвоник пов"язаний з рідним містом Б.Франкліна Філадельфією.

Д.Степанчук повідомив, що нова купюра буде введена в обіг 10 лютого 2011 року, при цьому 6,5 млрд 100-доларових купюр старого зразка залишаться у використанні.

"Вони залишатимуться законним платіжним засобом. Людям не потрібно буде обмінювати старі купюри на нові", - підкреслив він. За його словами, близько 75% з 100-доларових купюр, що знаходяться в даний час в обігу, використовується за межами США.

Купюра вартістю 100 доларів є останньою, яка ще не зазнавала змін серед американських банкнот. Д.Степанчук нагадав, що новий етап змін грошових знаків США почався в 2003 році зі зміною 20-доларової купюри. Через рік, в 2004 році, була оновлена 50-доларова банкнота, в 2006 році - 10-доларова, в 2008 році - 5 доларова купюра.

Витрати на випуск однієї нової 100-доларової купюри збільшилися на 3 центи, сказав Д.Степанчук. Раніше вартість випуску однієї банкноти такого номіналу складала 11 центів.

Росія продовжує залишатися першою країною за межами США за об"ємом використовуваних наявних доларів, із значним переважанням 100-доларових купюр, відзначив заступник глави місії посольства США Ерік Рубін.

За даними ЦБ РФ, в Росії в 2009 році було виявлено 4 тис. 971 підроблена доларова банкнота, при цьому долар США як і раніше залишається найбільш популярною у фальшивомонетників іноземною валютою. У 2009 році зі всіх іноземних валют 90% підробок було здійснено саме з доларами США.

Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Нову 100-доларову купюру введуть в обіг у лютому 2011 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі