середа, 14 жовтня 2009 11:38

Нова військова доктрина Росії передбачає превентивний ядерний удар

Нова військова доктрина Росії передбачає превентивний ядерний удар
Нова редакція Військової доктрини Росії передбачає можливість нанесення попереджувального ядерного удару по агресору в критичних для національної безпеки ситуаціях.

Про це заявив секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев в інтерв"ю газеті Известия (номер від 14 жовтня).

За словами Патрушева, використання ядерної зброї у Військовій доктрині обговорено в рамках підтримки статусу Росії як ядерної держави, здатної таким чином запобігти агресії потенційного противника, спрямованої проти РФ і її прихильників.

Також документ передбачає розділення військових конфліктів на великомасштабні, регіональні та локальні війни, а також збройні конфлікти (як міждержавні, так і внутрішні). За словами Патрушева, зараз у світі над великомасштабними війнами стали переважати локальні, а також збройні конфлікти.

Нова Військова доктрина РФ домовляється про умови застосування ядерної зброї при відбитті агресії із застосуванням звичайних засобів ураження не тільки у великомасштабній, але й у регіональній і навіть у локальній війні.

За словами секретаря Ради безпеки, необхідність підготовки нової редакції документа обумовлена тим, що стара (чинна) Військова доктрина є документом перехідного періоду - кінця XX століття. При розробці нового документа було проведено аналіз військово-стратегічної ситуації в світі та перспектив її розвитку до 2020 року.

При цьому, підкреслив Патрушев, не втратили своєї актуальності і військові загрози, що позначилися раніше. Серед них названо діяльність з прийому нових членів до НАТО, активізація військової діяльності блоку, навчання стратегічних сил США з відпрацюванням управління ядерною зброєю.

Як додаткові дестабілізуючі фактори секретар Ради безпеки назвав тенденцію до поширення ядерних, хімічних і біологічних технологій, виробництво зброї масового знищення, активізацію міжнародного тероризму і загострення боротьби за паливно-енергетичні та інші сировинні ресурси.

Раніше Патрушев повідомив, що проект нової військової доктрини РФ буде передано на затвердження президентові до кінця року.

Як повідомлялося, держсекретар США Гілларі Клінтон в ефірі радіостанції Эхо Москви заявила, що американська військова доктрина не передбачає превентивних ядерних ударів по агресорах. При цьому вона відмовилася прокоментувати заяву Патрушева, передає Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Нова військова доктрина Росії передбачає превентивний ядерний удар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі