середа, 23 березня 2011 11:44

Німецька прокуратура хоче, щоб Дем'янюк помер у в'язниці

Німецька прокуратура хоче, щоб Дем'янюк помер у в'язниці

Прокуратура Мюнхена вимагає засудити уродженця України Івана (Джона) Дем'янюка, якого вважають посібником нацистів і звинувачують у причетності до масових вбивств євреїв під час Другої світової війни, до 6 років ув'язнення.

Обвинувачення вважає, що немає жодних підстав сумніватися в тому, що Дем'янюк причетний до великої кількості жахливих убивств. З матеріалів справи випливає, що в 1942-1943 роках Дем'янюк був співучасником знищення майже 28 тисяч в'язнів табору смерті Собібор у Польщі.

За даними обвинувачення, підсудний брав участь у вбивствах абсолютно добровільно і з низьких спонукань. "Той, хто скоїв злочини такого масштабу, має бути покараний, навіть через 60 років і навіть у такому віці", - заявив прокурор. Як відомо, Дем'янюку зараз 90 років.

Єдиним обставиною, яка свідчить на користь Дем'янюка є те, що він не мав права ухвалювати рішення.

Очікується, що вердикт суду буде винесено в травні 2011 року. Максимальний термін, передбачений як покарання за подібні злочини, становить 15 років.

Сам Дем'янюк свою причетність до злочинів відкидає. У заяві минулого тижня він написав: "Нація, яка вбила з безсердечною жорстокістю мільйони невинних людей, намагається знищити моє життя за допомогою політичного показового процесу, намагаючись звинуватити мене, українського селянина, у злочинах, скоєних німцями". Адвокат Дем'янюка запевняє, що його клієнт всю війну утримувався у таборі як військовополонений.

Нагадаємо, влада Німеччини домоглася екстрадиції Дем'янюка зі Сполучених Штатів ще два роки тому. З того час над ним триває судовий процес.

Головними доказами проти нього є видане на його ім'я есесівське службове посвідчення і свідчення іншого колишнього охоронця.

Розгляд справи уповільнюється через суперечки про справжність ключових доказів, слабке здоров'я підсудного і цілої низки клопотань захисту.

Справа Дем'янюка викликала великий резонанс в Україні. У 2009 році депутати Львівської обласної ради заявили, що вважають цей процес міжнародною змовою з метою дискредитації українців і України в очах світової громадськості, а матеріали цієї справи сфальшовані та сфабриковані ще КДБ.

Зараз ви читаєте новину «Німецька прокуратура хоче, щоб Дем'янюк помер у в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі