четвер, 15 квітня 2010 16:41

Есесівське посвідчення Дем"янюка визнали справжнім (ФОТО)

 

Німецькі експерти-криміналісти визнали справжнім есесівське посвідчення Джона (Івана) Дем"янюка, яке, як наголошується, служить головним доказом його причетності до вбивства 27900 ув"язнених-євреїв під час перебування охоронцем концтабору Собібор.

Про це в середу на процесі у справі Дем"янюка заявив фахівець баварського управління кримінальної поліції Антон Далльмайер. За його словами, ще в березні 2009 року криміналісти провели експертизу документа, порівнявши його з трьома аналогічними посвідченнями, які були надані для аналізу властями США.

На всіх чотирьох посвідченнях, як зазначив Далльмайер, є відмітні особливості, які повністю співпадають. Підроблювати їх, за словами експерта, неможливо навіть за допомогою сучасного обладнання. Тим часом, із фотографією і печаткою на посвідченні справа йде трохи складніше.

Особисте фото Джона Дем"янюка на посвідченні проштамповане двома круглими печатями, лінії якого, однак, трохи зміщені. "Фотографію, ймовірно, було видалено, а потім наново приклеєно", - заявив Далльмайер. При цьому він зазначив, що немає ніяких ознак того, що одне фото було замінене іншим.

Раніше адвокати Дем"янюка виразили сумніви в автентичності посвідчення. При цьому вони посилалися на свідчення одного зі свідків, який, за деякими даними, разом із Дем"янюком служив охоронцем в іншому концентраційному таборі Флоссенбюрг. Свідок заявив, що охоронці, які тікали з табору, знищили всі свої особисті документи.

Есесівське посвідчення Дем"янюка є головним і чи не єдиним доказом його причетності до масового вбивства ув"язнених. Двоє в"язнів Собібора, що вижили, виступаючи на процесі, так і не змогли пригадати, бачили вони Демьянюка в таборі чи ні.

Уже під час суду про себе заявив третій свідок, громадянин Росії, 88-річний ветеран війни Олексій Вайцен, який, побачивши в новинах репортаж про Дем"янюка, впізнав у ньому колишнього охоронця табору Собібор. Поки невідомо, чи будуть його свідчення заслуховувати на суді.

Сам Джон Дем"янюк, який з початку процесу зберігав повне мовчання, 13 квітня через своїх адвокатів звернувся до суду із заявою, в якій назвав себе "однією з жертв Гітлера". "Вважаю нестерпною несправедливістю те, що Німеччина намагається перетворити мене, військовополоненого, у військового злочинця", - написав Дем"янюк.

За матеріалами: Лента.ру, Німецька хвиля.

Зараз ви читаєте новину «Есесівське посвідчення Дем"янюка визнали справжнім (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі