середа, 10 червня 2020 18:47

"Не надто довіряйте показникам" - експерт про безконтактні термометри

"Не надто довіряйте показникам" - експерт про безконтактні термометри
Експерт радить не надто довіряти показникам безконтактних термометрів. Фото: unsplash.com

Безконтактні термометри, якими українцям вимірюють температуру на входах у торговельні центри, вокзали, супермаркети, державні установи - можуть помилятися.

Якщо похибка на градус, то термометр не підходить для використання, розповів Gazeta.ua заступник гендиректора з метрології держпідприємства "Полтавастандартметрологія" Андрій Черкашин.

"Треба знати, яку похибку допускає виробник. Допустиме відхилення на десяті. Та підприємства і установи використовують термометри, які змогли знайти. Вони не всі годяться", - заявив експерт.

При визначенні температури має значення і людський фактор.

"Важливо, як вимірювали та до якого місця підносили - лоба чи руки Важко сказати, як правильніше. Це має вказувати виробник. Впливати на дані може погода. Навесні було холодно і термометри давали низькі показники. Зараз спека, то прилад на нагрітій шкірі може показати усі 40 градусів. Аби уникнути помилки, треба у приміщенні почекати, поки шкіра набуде нормальної температури. Безконтактні термометри на входах - це так, аби прикинути і відсіяти тих, у кого точно висока температура. Я би не довіряв занадто таким приладам", - додав Черкашин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка температура тіла свідчить про відсутність коронавірусу

Спеціальні медичні термометри проходять повірку.

"Не у кожному місті її виконують. Новий градусник спершу повинен пройти оцінку відповідності. У нас для цього є цілий відділ. На прилад наносять спеціальний значок, за яким можна ідентифікувати, хто його зробив і хто відмітку поставив. А вже потім роблять повірку раз на рік", - підсумував спеціаліст.

Китайський виробник смартфонів Honor оголосив про нову модифікацію Play 4 Pro. Модель зможе завдяки інфрачервоному сигналу виміряти температуру людини, як термометр.
Спеціальна версія Honor Play 4 Pro, яка постачається з ІЧ-датчиком температури, поки буде доступна лише для Китаю.

Зараз ви читаєте новину «"Не надто довіряйте показникам" - експерт про безконтактні термометри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі