вівторок, 23 жовтня 2018 15:26

Не бачу поганого в тому, щоб у Береговому були угорські школи - Портников

Не бачу поганого в тому, щоб у Береговому були угорські школи - Портников
Віталій Портников: після Майдану проект "Равлик" закінчився. Українська нація вийшла зі своєї раковини. Фото: Тарас Подолян

Нація, яка відчуває себе незахищеною, завжди борониться шляхом етнічного проекту. Не пускає інших, живе в собі, як равлик. Після Майдану українська нація вийшла зі своєї раковини. Вона сприймається цільно поза етнічними забарвленнями, сказав в інтерв'ю Gazeta.ua політичний оглядач Віталій Портников.

- Ми весь час хочемо склеїти українську політичну націю з різних шматків, замість того, щоб зробити її цілісною. Це турбота держави. Цілісна політична нація має дбати про національні меншини. Етнічний росіянин в Україні має повне право здобувати освіту російською мовою, як угорець, німець чи поляк.

Як ставлення до національного питання змінилося після Революції гідності?

- Нація, що відчуває себе незахищеною, завжди захищається шляхом етнічного проекту. Вона не пускає інших, живе в собі, як равлик, і агресивно ставиться до всіх. Після Майдану проект "Равлик" закінчився. Українська нація вийшла зі своєї раковини. Вона сприймається цільно поза етнічними забарвленнями. Це абсолютно нова подія, але тільки для нас. У більшості країн це давно вже сталося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Портніков пояснив, чим обернеться для України розвал Росії

Який досвід європейських країн схожий на наш?

- На кордоні з Данією німці мають автономне утворення - район Ейпен-Мальмеді, зі своїм парламентом і урядом. Я був у німецькій Бельгії. Там тільки прапори бельгійські. Але вони вважають себе бельгійцями. Чи можемо ми застосовувати таку модель для угорців у Береговому чи румун на Буковині? До певної міри так, бо це етнічне населення тих територій. Україна має дати їм всі можливості, щоб вони були повноцінними українськими громадянами. Нічого поганого не бачу в тому, щоб у Береговому були угорські школи. Просто цим людям треба гідно викладати і державну українську мову, щоб вони могли вступати до українських університетів. Брати участь у житті країни, а не виїжджали до Угорщини чи Румунії після школи.

Тобто не треба намагатися українізувати?

- Я не навчався в українській школі, і нашу мову у вищому навчальному закладі не вивчав. Я російський філолог за першою освітою, а за другою - журналіст з московським університетом. Мав лише хороше викладання української в школі. І не забув її за 20 років життя у Москві. Це питання бажання людини. Якщо його нема, жодна держава нічого не змінить. Треба виховувати бажання бути частиною цієї держави. І це важливіше, ніж перехід шкіл на котрусь із мов.

Маємо травматичний досвід, коли подібне дозволили російській меншині. І бачимо, що з того вийшло.

Чому етнічні росіяни у більшості випадків не українізуються в Україні?

- Бо Україна була Російською колонією. Росіяни тут не були меншиною. Меншиною були українці в Радянському Союзі. Росіяни щодо українців намагалися поводитися так, як сьогодні українці щодо угорців чи румун. Вони меншини русифікували, говорячи, що всім людям треба дати можливість реалізуватись у Радянському Союзі. Тому хай вчать "дитячі мови", але нормально мають говорити російською. Кілька місяців тому в російському виданні вийшла стаття з такими ж тезами про мови народів РФ. Говорилося, що знаючи російську, мордвини і татари мають доступ до цивілізації.

Це не травматичний досвід стосунків із меншиною, це травматичний досвід стосунків меншини із більшістю. Коли українці самі стали більшістю, мають відповідати за меншини своєї країни від росіян до румун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З України видворили угорського консула

У чому вбачаєте причину конфлікту з Угорщиною навколо нашого закону про освіту?

- У ньому написано, що кілька предметів можна викладати мовами Євросоюзу, це створює величезні можливості для національних шкіл. Цього в Угорщині ніхто слухати не хотів. Але ми не продумали модель навчання національних меншин належним чином (за новим законом "Про освіту" мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна – українська. Право осіб, які належать до національних меншин, на навчання рідною мовою реалізується через класи чи групи з навчанням мовою відповідної нацменшини поряд з державною мовою. - Gazeta.ua). І не прорахували наслідки цього конфлікту. Треба розуміти, що стаємо частиною великого світу, якою раніше не були.

Чи може Угорщина мати якісь територіальні претензії щодо України?

- В Угорщини, як у країни, що втратила дві третини своєї історичної території 100 років тому, постійно були конфлікти. Весь сенс існування Угорської держави в тому, що вона дає можливість угорцям, які виявилися за її кордонами, залишатися угорцями.

У нас не було цього конфлікту, бо нас не вважали за суб'єкт. Ми ним стали, тепер маємо знаходити компроміс з Угорщиною та угорцями. При цьому не здаючи наших позицій, але усвідомлюючи їхні побоювання. Легко говорити про руку Москви. Але це неправда, бо Угорщина завжди себе так поводила. Ми собі не уявляємо, як би поводилася Україна, якби її територія зменшилась до Київської та Житомирської областей. Нинішня Угорщина рівно така відносно колишнього Угорського королівства.

У вересні з'явилося відео з угорського консульства в місті Берегове на Закарпатті. На ньому люди присягають на вірність Угорщині й одержують паспорти цієї країни. Потім співають гімн та п'ють шампанське. Працівники консульства просили українців не повідомляти державні органи про отримання другого громадянства.

Зараз ви читаєте новину «Не бачу поганого в тому, щоб у Береговому були угорські школи - Портников». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі