субота, 10 квітня 2021 06:30

Народні прикмети 10 квітня. В них вірили наші предки

Народні прикмети 10 квітня. В них вірили наші предки
Сьогодні славлять мати-й-мачуху. Фото: syamagik.ru

Сьогодні, 10 квітня, православні та греко-католики в Україні вшановують пам'ять померлих родичів та святого преподобного Іларіона Нового, який за народними повір'ями приносив теплу погоду. За це наші предки ще називали його Іларіон-Виверни голоблі, що означало – пора ховати сани, снігу більше не буде.

Gazeta.ua зібрала низку народних звичаїв, яких усі часи дотримувалися українці.

Зокрема вони вірили, що сьогодні втрачає свою цілющу силу Степанов вінок, який майстрували минулого літа у Степанів день, 15 серпня, Його вили всією сім'єю із 12 лугових трав, потім вішали в помешканні, він захищав від бід. А коли хтось хворів, від вінка відривали квіти та заварювали настоянки для лікування.

10 квітня славлять мати-й-мачуху, яка, за народним віруванням, гріє землю. Ця квітка розквітає одна з перших і квітне значно довше інших першоцвітів.

Також сьогодні підходящий час для подорожей та завершенні запланованих раніше справ. Натомість народні повір'я забороняють у цей день обманювати, сваритися та випивати алкоголь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 10 квітня - що сьогодні відзначаємо

Народні прикмети на 10 квітня

Чується глухий і тривалий грім – буде багато дощів у цей місяць.

Сороки сидять 10 квітня на верхівках дерев – скоро буде тепло.

Дощ у цей день – буде добрий урожай.

Чайки ввечері низько кричать – влітку буде посуха.

Якщо чайки співають протяжно, то на наступний день можна чекати ясної погоди.

Туман і іній вранці цього дня передвіщають багатий урожай фруктів, овочів і злаків.

Чайки літають низько – чекайте посухи.

10 квітня День янгола відзначають чимало українців. Зокрема сьогодні особливий день для Марії, Іларіона, Степана та Сави. Gazeta.ua пропонує дізнатися історію кожного із цих імен та святих, в честь яких відзначають іменини.

Зараз ви читаєте новину «Народні прикмети 10 квітня. В них вірили наші предки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі