субота, 10 квітня 2021 05:00

Церковне свято 10 квітня - що сьогодні відзначаємо

Церковне свято 10 квітня - що сьогодні відзначаємо
10 квітня в храмах здійснюється особливе поминання померлих. Фото: church.ua

10 квітня для православних і греко-католиків настала Батьківська субота 4-ї седмиці Великого посту. У цей день в храмах здійснюється особливе поминання померлих.

"Ми щодня молимося за спасіння наших душ, проте є дні, коли варто посилено молитися за померлих рідних. Їх називають батьківськими суботами. У році таких може бути 8", - розповів Gazeta.ua священнослужитель Православної церкви України отець Олександр (Горай).

Є кілька версій походження назви цих поминальних днів. Першу пов'язують із традицією називати покійних батьками, тобто тими, які відійшли до батьків. За іншою батьківськими поминальні суботи почали називати, тому що християни в молитві в першу чергу згадували своїх батьків.

"Сьогодні українці мають сходити до церкви та згадати померлих родичів панахидою або літургією. Можна відвідати їхні могили. Враховуючи, що зараз триває карнтин, помолитися за рідних можна вдома. Але колективну церковну молитву не замінить ніщо, якщо є можливість і здоров'я, то краще відвідати храм", - пояснює отець Олександр.

Напередодні Батьківської суботи, ввечері в п'ятницю, у храмах служать велику панахиду, яку ще називають грецьким словом "парастас". У саму суботу, вранці, служать заупокійну Божественну літургію, після неї - загальну панахиду.

На парастас або на заупокійну Божественну літургію можна подати записки за упокій з іменами близьких померлих. А ще в цей день, за старою церковною традицією, парафіяни приносять в храм їжу – "на канон" або "на переддень. Це пісні продукти, вино для літургії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Усі забобони - брехня" - сьогодні відзначаємо Собор Архангела Гавриїла

Молитва за померлих

Упокій, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена) і всіх православних християн, і прости їм всі провини вільні й невільні, і даруй їм Царство Небесне.

Імена зручніше прочитувати за пом'янником - невеликою книжечкою з імена живих і покійних родичів. Раніше існував звичай вести сімейні пом'янники із переліком цілих поколінь пращурів. Їх читали під час домашньої літургії під час церковного богослужіння.

Цьогоріч православні християни святкують Великдень 2 травня, а католики - 4 квітня. Різниця у даті святкування Великодня католиків і православних вірян пояснюється датою, від якої відраховується перший весняний повний місяць.

Про це розповів архієпископ Православної церкви України Євстратій Зоря. За його словами, православні, незалежно від того, дотримуються вони старого чи нового календаря, відраховують дату Великодня від рівнодення за юліанським календарем без зміни в пасхалії.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 10 квітня - що сьогодні відзначаємо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі