неділя, 04 липня 2021 10:11

"Нап'ємося з горя" – як у Києві "запалювала" фан-зона на грі Україна-Англія
9

Чотири голи пропустила збірна України від Англії у чвертьфіналі ЄВРО-2020/2021. На матч, який пройшов у Римі, не змогли потрапити уболівальники з України. Бо італійці не відкрили кордон через ситуацію з коронавірусом. На стадіоні натомість нашу команду підтримала діаспора, яка живе в Італії.

В Україні на гру з англійцями у багатьох містах організували фан-зони – облаштували площі великими екранами, на яких транслювали гру. У Києві найбільші монітори працювали над входом у торговельно-розважальний центр Gulliver. Збірну України прийшли підтримати тисячі людей, які сиділи і стояли у фан-зоні біля ТРЦ.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Матч Україна-Англія транслювався на гігантських моніторах
Матч Україна-Англія транслювався на гігантських моніторах

За три години до матчу перші уболівальники починають займати місця неподалік екрану. На асфальті розстеляють карімати та покривали із емблемами України.

"Минулого разу дивились гру серед натовпу – нічого видно не було. Цього разу я витяг "найкоротший сірник'', тому і першим приїхав займати місце, - каже киянин Валентин із татуюванням тризуба на нозі – "Надіюсь нині наші заб'ють два м'ячі''.

Чоловік обливається потом – місце, яке від зайняв – на сонці.

Фан-зона огороджена металевими парканами. По середині стоїть кілька колонок. Є VIP-місця по центру з кріслами-грушами. З колонок лунає українська музика, а у наметах для розливу пива підключають кеглі з напоєм. Його продають в середньому по 25 грн за 0,5 л.

"У нас буде аншлаг", - кажуть торговці.

Нині наші заб'ють два м'ячі

О 21.00 на Спортивну площу люди починають з'їжджатися массовіше. Усі паркомісця на сусідніх вулицях зайняті, таксі приїжджають як човники. Тротуари запарковані хітом цьогорічного літа – електросамокатами. Їх різнокольорві тушки "валяються" повсюди, як пивні пляшки.

Українці емоційно підтримували нашу збірну у фан-зоні в Києві
Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
Багато фанатів розфарбовували обличчя у синьо-жовті кольори
Фанати не соромилися показувати емоції під час гри Україна-Англія
У фан-зоні біля ТРЦ Gulliver зібралися тисячі українських вболівальників. Збірну підтримували неймовірно
Уболівальники массово виконали гімн України перед початком матчу

Площа перед екраном заповнюється вщент. Тому багато хто йде та сідає прямо посеред дороги. Кілька автомобілів, які виїхали із парковки ТРЦ – вибралися лише у супроводі поліції.

"Має забити Ярмоленко. А взагалі би я дуже хотів побачити серію пенальті. Там такий накал, що люди сивітимуть за секунду", - говорить Олексій Дромов, 33 роки.

Між натовпу бігають торговці атрибутикою. За маленький прапор України просять 50 грн, за великий – більше 150 грн. Кілька дівчат розмальовують обличчя охочим синьо-жовтими кольорами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченко прокоментував поразку від Англії

На даху сусіднього Палацу спорту "заряджає" репер Ярмак. Однак його виступ супроводжується постійними хлопками через відкривання пива та вина. Алкоголь розпиває на площі майже кожен.

Гра починається о 22:00. Уболівальники спокійно сприймають гімн Англії, але коли лунає українский – вся площа співає. Частина фанів починають транслювати у свої соцмережі виконання гімну. Навколо масово падає мобільний інтернет.

Здивованими у фан-зоні виглядають кілька десятків арабів, які прийшли подивитись матч. Останній місяць їх в Київ прилітає все більше – наша країна відкрита для туризму.

"Надіюсь Україна переможе. Але це буде, якщо не пропустять у перші 10 хвилин", - каже Мухамедін.

Коли наші пропускають на початку гри - чоловік винувато розводить руками: "Я говорив".

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Багато фанатів розфарбовували обличчя у синьо-жовті кольори
Багато фанатів розфарбовували обличчя у синьо-жовті кольори

Перший гол у наші ворота багато народу сприймають спокійно.

''Відіграємось'', - чути звідусіль.

На задньому сидінні видно п'яного чоловіка. Він, нібито, влаштував бійку

Крізь натовп проїжджає поліцейський Prius – на задньому сидінні видно п'яного чоловіка. Він, нібито, влаштував бійку на іншій стороні площі.

Кінець першого тайму у фан-зоні зустрічають криками "Україна!". Так реагують на гру збірної на останніх хвилинах. Наші пішли уперед та змусили англійців відбивати.

Другий гол пропускаємо на початку другої частини матчу. У багатьох фанів в очах видніється відчай. Коли пропускаємо втретє – фан-зону покидають перші вболівальники. Спішать у сторону станцій метро. Кілька чоловіків біля входу до Палацу спорту починають співати гімн України. Їм вторять кілька десятків голосів.

"Будемо нині пити із горя", - каже кремезний чоловік у чорній масці до подруги.

Четвертий гол деморалізовує, як команду на полі, так і частину вболівальників. Із площі починається масовий вихід людей з-під екранів На вулиці Басейній виникає затор з автомобілів таксі, яких масово викликають до центру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми не звикли до такого футболу – Грачов про поразку від Англії

До кінця гри площа "вибухає" лише раз, коли 30-річний Євген Макаренко ледь не забиває англійцям гол престижу.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  У фан-зоні щиро раділи хвилинам, коли українці показували гарну гру. І відверто засмучувалися, коли наші пропускали голи
У фан-зоні щиро раділи хвилинам, коли українці показували гарну гру. І відверто засмучувалися, коли наші пропускали голи

Після закінчення гри площа стрімко пустіє. Залишаються лише прибиральники та декілька десятків людей, які продовжують пити алкоголь. Решта спішать до викликаних таксі та метро, яке у суботу працювало на годину довше.

Україна вийшла у чвертьфінал чемпіонату Європи завдяки перемозі над збірною Швеції – 2:1. У тій грі голами відзначилися Олександр Зінченко та Артем Довбик. Якби наша команда переграла збірну Англії, то у півфіналі турніру ми б зустрілися із Данією.

Після вильоту України півфінальні пари виглядають так: Іспанія-Італія, Данія-Англія. Команди зіграють між собою у вівторок та середу відповідно. Фінальна гра чемпіонату Європи відбудеться у неділю, 11 липня.

Попередній чемпіонат Європи з футболу відбувся у 2016 році. Тоді перемогла збірна Португалії. На нинішньому турнірі вона припинила участь на стадії 1/8 фіналу, поступившись збірній Бельгії.

Зараз ви читаєте новину «"Нап'ємося з горя" – як у Києві "запалювала" фан-зона на грі Україна-Англія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі