четвер, 16 липня 2020 13:25

"Наймасштабніші мітинги за довгий період" - чим закінчиться справа російського губернатора Фургала

"Наймасштабніші мітинги за довгий період" - чим закінчиться справа російського губернатора Фургала
Ольга Курносова: є варіант, що Сергія Фургала відпустять через кілька місяців з огляду на те, що термін дії злочинів, які йому інкримінують, скоро спливає. Фото: Reuters

Подальший розвиток справи Сергія Фургала дуже залежить від того, чи триватимуть далі протести в Хабаровському краї.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить російська опозиціонерка Ольга Курносова.

"Виступи за Фургала – наймасштабніші мітинги, що були в регіоні за дуже довгий період. У самому місті Хабаровськ на вулиці вийшли 6 відсотків населення. Це дуже величезна цифра. Якщо переносити її на Москву, вийшов би показник у близько мільйон протестувальників. Саме тому до Хабаровського краю привезли Росгвардію з Ростовської області, але все-таки побоялися розганяти силою протести. Влада Росії не вірить, що люди можуть стихійно вийти на мітинг. Тому зараз старанно шукає організаторів і намагається через них припинити протести.
Є варіант, що Сергія Фургала відпустять через кілька місяців з огляду на те, що термін дії злочинів, які йому інкримінують, скоро спливає. Але це можливо тільки за умови продовження протестів та ще багатьох кулуарних факторів, наприклад, домовленостей з місцевими елітами та владними органами. Адже, прийшовши до влади, Фургал привів свою команду. Вона досить міцно укріпилась у Хабаровському краю", - пояснює експертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роздратування від Путіна наростає

За її словами, Кремль ніколи не робить нічого під тиском суспільства, але він зважає.

"Щоб зменшити градус напруження, можуть призначити виконувача обов'язків теж з опозиційної партії ЛДПР. Проте не факт, що це заспокоїть людей. Багато хто дивується, мовляв, чому це народ захищає того, хто може бути винним у таких тяжких злочинах. Але виступи в Хабаровському краю – це виступи більше за право самостійно обирати владу, а не на підтримку якихось конкретних особистостей. З іншого боку, люди в Росії вважають, що у владі ледь не кожен другий – злочинець. Тож не вважають Фургала винним у злочинах, які могли статися майже 15 років тому. Думають, що його таким чином відсторонили від посади, бо намагався робити щось для громади, а не працював в угоду Кремлю", - каже Ольга Курносова.

Щодо причин затримання, то існує думка, що Фургала хотіли прибрати практично з моменту його обрання, наголошує вона.

"Він обіцяв зняти свою кандидатуру на виборах 2018 року, але не зробив цього. Тобто фактично "кинув" Кремль. Очевидно зараз просто силовики назбирали достатню кількість компромату. Плюс до цього виконувач обов'язків, якого призначать, не повинен буде обиратися у вересні в єдиний день голосування. Фактично людей таким чином позбавляють законного права обирати місцеву владу. Оцінити наслідки від протестів поки що складно. Одне можна сказати точно, роздратування людей від чинної влади наростає. Колись воно досягне критичної точки", - додає російська опозиціонерка.

Очільника Хабаровського краю Сергія Фургала затримали 9 липня дорогою додому та відправили до Москви. Суд заарештував його на два місяці за підозрою в організації замахів і вбивств підприємців у 2004-2005 роках. За повідомленням російських ЗМІ, йдеться про вбивство бізнесменів Євгена Зорі 2004 року та Олега Булатова 2005 року і замах на амурського підприємця Олександра Смольського. Сам губернатор Хабаровського краю провини не визнає.

Зараз ви читаєте новину «"Наймасштабніші мітинги за довгий період" - чим закінчиться справа російського губернатора Фургала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі