неділя, 09 лютого 2020 20:23

Найгірше, що може статись з Україною зараз, це – повернення Донбасу

Найгірше, що може статись з Україною зараз, це – повернення Донбасу
Геннадій Друзенко: поки не зможемо Донбас перетравити, нехай конфлікт буде заморожений. Фото: ЛБ

Нинішня політика нової влади щодо окупованих територій дуже мрійлива.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить юрист-міжнародник Геннадій Друзенко.

"Найгірше, що зараз може статися, - повне виведення російських військ із Донбасу. Кілька мільйонів людей шість років сприймали світ крізь токсичний російський телевізор. Частина з них втратила на війні з Україною родичів і друзів. Діти, що народилися на початку війни, цієї осені підуть у школу. Для них Україна - ворог. Можемо отримати кілька мільйонів людей, які ненавидять державу, громадянами якої формально є.
Звісно, треба намагатися встановити на Донбасі справжнє перемир'я. Але війна зразка 2014-2015 років і війна, що триває на сході країни зараз, радикально різняться. За 2018-й у ДТП загинули в 10 разів більше людей, ніж на фронті. Не можна сказати, що ця статистика виправдовує смерті військових. Але це та ціна, яку ми платимо, щоб від Харкова до Львова була мирна Україна. Поліцейські теж віддають життя у перестрілках із бандитами. Ми ж не закликаємо їх припинити стріляти", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський не може формувати порядок денний для України, тому нам його нав'язують - Друзенко

На його думку, треба дати можливість людям переїхати з окупованої на вільну частину, якщо вони того прагнуть. І гарантувати тут якісь підйомні.

"Це зробить країну більш гомогенною, маємо якось вставати на ноги. Не треба офіційно відмовлятися від Донбасу. Але поки не зможемо його перетравити, нехай конфлікт буде заморожений. Кіпр примудрився вступити до ЄС, маючи окупованою 30 відсотків території. Україна втратила контроль над 12 процентами. Треба вчитися з цим жити", - додає Геннадій Друзенко.

Інтерв'ю з Геннадієм Друзенком читайте у журналі "Країна" від 6 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Найгірше, що може статись з Україною зараз, це – повернення Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі