четвер, 14 березня 2019 20:08

НАБУ намагається приховати свою участь у корупційних схемах - ЗМІ

НАБУ намагається приховати свою участь у корупційних схемах - ЗМІ
НАБУ намагається приховати свою участь у корупційних схемах. Фото: ТСН

Засідання Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з корупції в оборонній сфері, яке відбулося в середу, дозволяє зробити висновки про участь Національного антикорупційного бюро (НАБУ) в корупційних схемах і застосуванні шантажу. Про це йдеться в розслідуванні, опублікованому порталом znaj.ua.

Зокрема, в матеріалі цитується виступ на ТСК антикорупційного прокурора Назара Холодницького, який навів факти того, що НАБУ гальмувало розслідування справ в оборонній сфері.

Холодницький також розповів, що НАБУ незаконно приховало від САП матеріали розслідування справи "Укроборонпрому". Мало того - за його словами, керівництво НАБУ усвідомлено пішло на знищення матеріалів справи про причетність посадових осіб до операцій в "Оптімумспецдеталі" - підставний фірмі, яка є ключовим фігурантом справи про корупцію в оборонці.

"Виникає резонне питання: навіщо НАБУ було затягувати розгляд справ і взагалі ховати" їх подалі від очей інших правоохоронних органів? Відповідь до смішного проста: в розслідуванні справ про зловживання в оборонці НАБУ вийшло саме на себе! І, природно, спробувало ці факти приховати", - роблять висновки автори дослідження.

Подробиці стали відомі знову-таки в ході засідання ТСК. По-перше, з'ясувалося, що позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко організовував зустрічі з керівництвом підприємств концерну "Укроборонпром". Де він шантажував представників "Укроборонпрому", примушуючи їх до участі в корупційних схемах.

По-друге, в цих схемах виявилися безпосередньо замішані штатні співробітники Антикорупційного бюро - перший заступник голови відомства Гізо Углава, який підписував листи, що покривають "Оптімумспецдеталь", а також детектив Дмитро Литвиненко. Таку інформацію оприлюднив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"В ході все того ж засідання народний депутат Тетяна Чорновіл надала СБУ факти не просто корупції, а державної зради цього детектива. За її даними, Литвиненко, крім участі в справі, що розглядається, свідомо запоров ще кілька, завдавши великих фінансових збитків оборонній сфері України. І зроблено це було за завданням ФСБ Росії. В результаті депутати прийшли до висновку, що про подібну діяльність своїх підлеглих був добре обізнаний директор НАБУ Артем Ситник, який не вжив нічого, щоб її припинити", - йдеться в статті.

Фінальним акордом засідання ТСК, на думку авторів розслідування, став виступ народного депутата Борислава Розенблата, який надав правоохоронцям флешку із записом розмови, де Ситник підтверджує свої слова, що він працював на користь одного з кандидатів в президенти США. Він також заявив, що ще в 2017 році подав позов до Ситника і народного депутата Сергія Лещенка з питанням того, що вони передали важливі документи представникам США.

"На жаль, доводиться констатувати, що застосування співробітниками НАБУ шантажу, участь ключових осіб відомства в корупційних схемах, а також - в "мутних" політичних іграх то з РФ, то зі США ставлять під сумнів саме подальше існування цього антикорупційного органу", - констатується в матеріалі znaj.ua.

Зараз ви читаєте новину «НАБУ намагається приховати свою участь у корупційних схемах - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі