пʼятниця, 17 серпня 2007 19:42

На розкопках в Кремлі виявлений унікальний документ XIV століття

В ході розкопок на території Кремля археологи виявили унікальний документ, написаний на бересті чорнилом, імовірно, XIV століття, розповіла в п"ятницю завідувачка археологічним відділом Музеїв Кремля Тетяна Панова.

"Дряпані берестяні грамоти цього періоду є, а ось написаних чорнилом не було, тому цей випадок дійсно унікальний", - сказала вона.

"Збереження документа, де можна дуже багато що прочитати, дивовижне. Всі були в шоці, що це могло зберегтися, пролежавши 600 років у вологій землі", - додала Панова.

За словами Панової, документ є описом майна городянина XIV століття.

"Дуже багато згадується тут коней: і булані, і сірі, і руді, і білоногі. Також згадується металевий посуд, який був неймовірно дорогим тоді, серед них - казан пивної, якісь залізні і мідні предмети, теплиця, - розповіла вона. - Також в документі згадуються люди, які, мабуть, винні були цій людині".

"Це дуже цікавий документ, але він прочитаний лише частково", - додала Панова.

З вересня фахівці займуться вивченням складу чорнила берестяного документа для його збереження і реставрації.

"Перед тим, як приступити до реставрації, треба з"ясувати, що за чорнило, потім зрозуміти, як їх зберегти, і тільки потім збирати цей документ воєдино, оскільки він виявлений в декількох частинах", - розповіла про плани Панова.

Поки ж документ оберігається від денного світла і зберігається в спеціальній морозильній камері.

Такі запобіжні засоби пов"язані з тим, що документів XII-XIV століть в російських архівах - всього 200.

"Це дуже мало, тому дуже важливо, що такі письмові джерела потрапляють до рук археологів і істориків", - відзначила Панова, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «На розкопках в Кремлі виявлений унікальний документ XIV століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі