четвер, 16 червня 2011 19:16

На Прикарпатті запровадили дистанційні допити підсудних

На Прикарпатті запровадили дистанційні допити підсудних

У Івано-Франківську обласний апеляційний суд разом з обласним управлінням Державного департаменту виконання покарань встановили між приміщеннями суду та слідчим ізолятором систему відеоконференцзв'язку.

Це дасть змогу розглядати справи в залі суду без доставлення туди підсудного чи засудженого.

За словами голови апеляційного суду Надії Стефанів, система дистанційного допиту вже давно використовується у провідних країнах світу. Вона дозволяє зекономити сили і засоби, необхідні для конвоювання засудженого чи підсудного в тому випадку, якщо це вимагає значних фінансових та технічних витрат, забезпечити безпеку учасників кримінального процесу та унеможливити втечу ув'язнених з-під варти.

Система також дозволить в перспективі здійснювати допити свідків, які перебувають на момент розгляду справи за кордоном – в країнах, з якими Україна має договори про правову допомогу і в яких є спеціально обладнані кімнати.

В Україні можливість здійснення таких процедур передбачено статтею 303 Кримінально-процесуального кодексу. Крім того, відповідні положення закладено у спеціальний законопроект, який зараз проходить апробацію у Венеціанській комісії.

В рамках вищевказаного проекту, який реалізується на Прикарпатті за підтримки Міжнародної організації з міграції та Посольства США в Україні на кошти, виділені Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань Держдепартаменту США, в одному з залів суду та в СІЗО створено спеціальні кімнати.

Приміщення обладнані теле- та аудіоапаратурою, яка дозволяє здійснювати дистанційний допит особи з максимальним дотриманням вимог безпеки та забезпеченням при цьому участі в процесі допиту прокурора та захисника.

"У перспективі - поширення проекту на діяльність не тільки апеляційного, а й місцевих судів, а далі – створення єдиної всеукраїнської системи судового відеоконференцзв'язку" - каже Стефанів.

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті запровадили дистанційні допити підсудних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі