четвер, 04 листопада 2010 12:24

На Прикарпатті реанімували 85-річний цукрозавод

На Прикарпатті реанімували 85-річний цукрозавод

У райцентрі Городенка на Івано-Франківщині після реконструкції відкрили цукровий завод.

Після трьохрічного затишшя прозвучав заводський гудок, який закликав на працю майже три сотні місцевих робітників.

"На території Івано-Франківщини було два цукрових заводи – Бовшівський у Галицькому районі і Городенківський. Перший, на жаль, реанімувати вже не вдасться. Та, дякувати Богові, разом з керівництвом області, інвесторами вдалося відновити Городенківський цукровий завод. Цьому передувала щоденна виснажлива робота як облдержадміністрації, так інвесторів та громадськості краю", - сказав кореспонденту Gazeta.ua заступник голови ОДА Василь Брус.

Потреба області в цукрі -47 тисяч тон. Цукор, вироблений на Городенківщині, піде для закритих установ, інтервенції тощо

У реконструкцію заводу з переробки буряка на цукор перших 10 млн. грн. інвестував відомий в Україні агрохолдинг "Мрія".

Потужність Городенківського цукрозаводу— 2,5 тис. т солодких коренів на добу. Тут очікують 65-70 тис. т буряків. Цукровий сезон - до 100 робочих днів. На перспективу в районі планується посіяти 7 тисяч га цукрового буряка з подальшою переробкою на заводі 160-170 тисяч тон сировини.

"Ми є компанією, яка постійно розвивається, тому шукаємо землі у Івано-Франківській області. Маємо вже землю в Коломийському районі, Городенківському. Зараз виникла потреба у цукровому виробництві. Ми добре розуміємося на вирощуванні і переробці цукрового буряка, любимо цей продукт. Досі тут не було профільного заводу. Возити сировину до Козової Тернопільської області, чи ще кудись, надто дорого і затратно. То ж було прийнято рішення відновити Городенківський цукровий завод", - сказав директор Владислав Луговський.

Зараз інтенсивно проходить збір врожаю цукрових буряків, залишилося зібрати солодких коренів на 1,5 тисячі гектарів. Працює 17 потужних комбайнів.

Планується переробити 60-70 тисяч тон. Вихід цукру – 10-12%.

Городенківський цукрозавод збудований у 1926 році; припинив свою діяльність після сезону у 2007-му. Третина заводу була порізана на металобрухт.

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті реанімували 85-річний цукрозавод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі