вівторок, 03 жовтня 2017 15:50

На Одещині хочуть знести відреставрованого Леніна

На Одещині хочуть знести відреставрованого Леніна
Відновлений пам'ятник Володимира Леніна в селі Кубей на Одещині / фото: 048.ua

Український інститут національної пам'яті підготував звернення до Генпрокуратури, МВС, СБУ та Державної аудиторської служби з приводу відреставрованих за бюджетні кошти пам'ятників комуністам Володимиру Леніну та Михайлу Калініну.

Їх відновили в селі Кубей, Болградського району на Одещині.

"Інститут просить ГПУ перевірити зазначені обставини та порушити кримінальне провадження за фактом виготовлення, поширення та публічного використання комуністичної символіки. СБУ - перевірити посадових осіб сільської ради на предмет вчинення ними дій, спрямованих на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а Державну аудиторську службу - законність використання бюджетних коштів для проведення реставрації", - йдеться у заяві.

Інститут у березні 2017 року звернувся до Кубейського сільського голови Петра Кісси, щодо необхідності демонтажу пам'ятників Леніну та Калініну на території села. Тоді ж Інститут скерував звернення начальнику Болградського відділення поліції з проханням проконтролювати процес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Одесою за рахунок бюджету відновили пам'ятники Леніну і Калініну

Пам'ятники Леніну та Калініну відновили за кошти сільради у вересні. На це з бюджету виділили 50 тис. грн. Організував відновлювальні роботи голова сільради. Вождів підфарбували і відновили постаменти.

Місцеві активісти розповідають, що голова сільради сміється з приписів про демонтаж від губернатора і керівництва національної поліції області.

Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів є кримінальним злочином і карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої. Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Зараз ви читаєте новину «На Одещині хочуть знести відреставрованого Леніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі