пʼятниця, 02 жовтня 2009 14:53

На найближчі роки "космічний клоун" стане останнім орбітальним туристом

На найближчі роки "космічний клоун" стане останнім орбітальним  туристом

Російський корабель "Союз" доставив на Міжнародну космічну станцію двох нових членів екіпажу, росіянина й американця, а також канадського космічного туриста.

Нинішній політ привернув величезний інтерес, балкон для преси та VIP-зона Центру управління польотом у момент стикування "Союзу" зі станцією був заповнений вщерть.

Бізнесмена Гі Лаліберте, власника "Цирку Сонця" (Cirque du Soleil), у пресі вже охрестили "першим космічним клоуном".

"Союз ТМА-16" стартував з космодрому Байконур у вівторок. Канадський турист Гі Лаліберте повернеться на Землю 11 жовтня разом з Геннадієм Падалкою і Майклом Барраттом, які працювали на МКС з кінця березня, повідомляє ІТАР-ТАРС.

В центрі уваги журналістів - Гі Лаліберте, який заявив, що має намір створювати на станції святковий настрій і веселити колег, тому що взяв у космос дев"ять червоних клоунських носів для всіх членів екіпажу. Наукової програми у Лаліберте не передбачено, однак у нього буде можливість допомогти екіпажу проводити дослідження.

Коли "космічний клоун" повернеться з МКС, на станції муситиме запанувати робочий настрій.

На найближчі роки канадець стане останнім космічним туристом. З кінця травня на станції працюють розширені екіпажі з шести осіб, а оскільки з середини 2010 року повинні припинитися польоти американських шатлів, російські кораблі будуть доставляти на орбіту тільки професіоналів. Втім, є дані, що США продовжать експлуатацію шатлів.

Космонавти попрацюють вантажниками, будівельниками та городниками

Сураєва і Уільмса на МКС чекає дуже насичена програма. Новий екіпаж МКС повинен буде прийняти два чи три шаттла, пристикувати і розвантажити три вантажних "Прогреси", а також приєднати до російського сегменту новий модуль МІМ-2, який прибуде на орбіту в середині листопада. Під час єдиного запланованого виходу по російській програмі космонавти повинні активізувати цей модуль.

Екіпаж космонавтів складається із шести осіб, яким також належить зробити невелику подорож на "Союзі ТМА-16" - перестикувати корабель з одного модуля на інший.

Програма наукових досліджень включає 48 експериментів. Результати біоекспериментів допоможуть забезпечити майбутні екіпажі міжпланетних кораблів необхідними біоелементами і гарантувати їх біологічну безпеку.

Космонавти продовжать розводити "орбітальний город" - їм належить виростити два покоління японської салатної капусти "Мізунь". Насіння для городу ще в лютому доставив на орбіту вантажний корабель "Прогрес".

За матеріалом: NEWSru

Зараз ви читаєте новину «На найближчі роки "космічний клоун" стане останнім орбітальним туристом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі