понеділок, 28 лютого 2011 19:14

На Донеччині міліціонери посеред уроків допитують учнів українських шкіл

На Донеччині міліціонери посеред уроків допитують учнів українських шкіл

У Донецькій області продовжують протестувати проти закриття шкіл.

Про це на сьогоднішній прес-конференції в Донецьку розповіли місцеві представники "Фронту змiн".

"У минулу п'ятницю в українській школі № 111 працівники міліції влаштували допит учням та їх батькам просто посеред навчального процесу в кабінеті директора", - повідомив Олександр Ярошенко, голова облорганізації "Фронту змiн".

"Це та сама школа, в якій кілька батьків пригрозили актом самоспалення. Після того як батьки повідомили нам про цей факт і ми втрутилися слідчий ретирувався, але питання про закриття школи не зняте з порядку денного. А батьки вважають, що школу спіткає доля закритого поруч дитячого садочку, де відкрився нічний клуб. Нам вдалося відбити атаки в школах № 136 і 77 Донецька, а зараз разом з батьками боремося за школу № 2, яка є пам'яткою архітектури. Але влада нас поки не чує. Оскільки школа знаходиться у центрі міста комусь, мабуть, потрібна її територія", - розповів голова облорганізації "Фронту змiн ".

Він нагадав, що в 90-і роки на Донбасі закрилося багато дитячих садочків і зараз садочки, які залишилися в місті, переповнені у півтора, а то і в 2 рази.

"Зараз діти вже в утробі матері займають черги до дитячих садочків. Така ж ситуація може повторитися зі школами", - сказав Ярошенко.

За словами депутата Ясиноватської райради Сергія Чирина, є інші способи економії бюджетних коштів.

"У Макіївці 77-ю школу влада закриває, пояснюючи це рішення тим, що дорого обходиться опалення, але дешевше поміняти котел, ніж возити учнів в іншу школу", - вважає Чирин.

"Щоб організувати доставку, потрібно спочатку відремонтувати дорогу і поставити ліхтарі. Швидше вийде, що діти самі будуть добиратися через 3 залізничних переїзди за 3 км по бездоріжжю і неосвітленій місцевості. Схожа історія зі школою № 44 у тій же Макіївці. У сорок четвертій школі 10 класів навчаються українською мовою і 8 російською і школа заповнена на 100%. Влада обіцяє, що всі 400 дітей будуть доставлятися в інтернат, який вони ущільнять учнями закритої школи. Але для підвезення потрібні пара десятків автобусів, робота по складному графіку, тому що різні класи закінчують навчання в різний час. Ми запитуємо: а на це у влади знайдуться кошти? Схема підвезення поки не опрацьована, обговорення з громадою не відбулося, а закрити вже вирішили. Та й щодо "романтики" цього підвезення ... Я наведу вам такий випадок, який стався минулої зими у нас в Ясинуватському районі. Водій автобуса вивіз дітей з селища Піски, а потім зрозумів, що погода не сприяє і висадив 11 діток у полі, змусивши їх самими топати назад кілька кілометрів, серед цих дітей були шестирічки", - підкреслив Чирин.

Як вже писала Gazeta.ua, за розпорядженням губернатора Анатолія Близнюка в Донецькій області в 2011 році "оптимізують" (так у Донбасі називають процес закриття) 26 шкіл.

Зараз ви читаєте новину «На Донеччині міліціонери посеред уроків допитують учнів українських шкіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі