пʼятниця, 12 грудня 2008 12:49

МВФ переконав Нацбанк відмінити заборону на видачу депозитів

Міжнародний валютний фонд переконав Нацбанк в необхідності відміни заборону на дострокове вилучення депозитів найближчим часом.

Про це повідомив голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбашиоглу (CeylaPazarbasioglu).

"НБУ погодився, що як тільки відтік депозитів з банківської системи припиниться, - а це вже відбулося: впродовж двох тижнів гроші повертаються в систему, - НБУ відмінить мораторій на дострокове розірвання депозитів, перейде до короткого рефінансування банків, підвищить процентні ставки за своїми пасивними операціями", - сказала вона в інтерв"ю газеті "Економічні вісті".

За її словами, МВФ примусив НБУ скоротити рефінансування банків напередодні їх рекапіталізації.

"Ми наполягли на тому, щоб НБУ відмовився від практики довгого рефінансування, яке викликало багато нарікань в банківському середовищі, і концентрувався тільки на підтримці банківської ліквідності. Тому НБУ переходить на коротке (максимум два тижні) рефінансування. Найближчим часом буде скасована і практика рефінансування банків під заставу акцій їх власників", - підкреслила Пазарбашиоглу.

При цьому вона повідомила, що окремі українські банки, які не зможуть отримати підтримку капіталу з боку своїх акціонерів або міжнародних фінансових організацій, повинні бути ліквідовані.

При цьому вона повідомила, що в узгодженому з МВФ меморандумі української влади передбачається потреба найбільших банків в рекапіталізації на рівні 54 млрд грн.

Глава місії МВФ висловив думку, що проведення конвертації частини валютних кредитів в гривневих цілком можлива. "Багато банків можуть зазнати збитків на цій операції. Думаю, Мінфін міг би компенсувати їх, наприклад, не оподатковувавши налічені, але не отримані доходи по кредитах", - пояснила вона.

Нагадаємо, з 13 жовтня 2008 НБУ заборонив банкам достроково видавати депозити і збільшувати кредитування, заморозивши розмір їх активів.

Нагадаємо, глава Національного банку Володимир Стельмах закликає населення не звертатися в банки з метою дострокового зняття депозитів, повідомляє Цензор.нет.

Зараз ви читаєте новину «МВФ переконав Нацбанк відмінити заборону на видачу депозитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі