четвер, 14 грудня 2023 18:18

Чоловік відмовився від мобілізації через релігію. Як його покарали

Чоловік відмовився від мобілізації через релігію. Як його покарали
На Волині суд призначив три роки тюрми 46-річному чоловікові, який відмовився служити в ЗСУ через релігійні переконання. Фото: Depositphotos

На Волині суд призначив три роки тюрми 46-річному чоловікові, який відмовився служити в ЗСУ через релігійні переконання.

Обвинувачений назвав себе прихожанином релігійної організації "Свідки Єгови". Про це повідомляє видання Zaxid.Net.

Як йдеться у вироку Іваничівського райсуду, 1 червня чоловікові вручили повістку, у якій зазначалось, що за тиждень він повинен прибути до ТЦК для відправки на військову службу.

Оскільки він відмовився її приймати, працівники військкомату склали на нього відповідний акт, а згодом відкрили кримінальне провадження.

Для чоловіка це вже не перша судимість - у 1995 році йому присудили два роки тюрми за відмову проходити строкову військову службу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стала відома доля чоловіків, яких воєнкоми затримали в елітному комплексі на Закарпатті

Чоловік у суді пояснив, що не хоче служити у війську з релігійних причин.

У суді свідчила ще одна учасниця організації. Вона пояснила, що на території України конкретно їхня місцева організація не зареєстрована, прихожани збираються "в різних будівлях". Як часто обвинувачений бував на зібраннях - жінка пригадати не змогла.

Водночас сам чоловік визнав, що після початку повномасштабного вторгнення він майже не відвідував служінь.

Дослідивши матеріали справи, суддя визнав чоловіка винним та призначив йому мінімальне покарання - три роки тюрми.

Вирок ще не набрав законної сили, обвинувачений може подати апеляцію.

В Україні готують нові зміни до правил мобілізації, які будуть представлені в законопроектах до кінця 2023 року.

У законопроектах планується посилити права територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Про те, як проходитиме посилена мобілізація в інтерв'ю "Суспільне Полтава" розповів речник обласного ТЦК Роман Істомін.

Зокрема, викликати в ТЦК зможуть й без повісток. Також хочуть посилити правила військового обліку та розширити практику рекрутингу до ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік відмовився від мобілізації через релігію. Як його покарали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі