четвер, 20 травня 2010 17:11

Мускусні черепахи дихають через язик

Мускусні черепахи дихають через язик

Один з видів мускусних черепах за час еволюції знайшов незвичайний спосіб надовго залишатися під водою. Звичайна мускусна черепаха може кілька місяців не підніматися на поверхню.

Егон Хейс і його колеги з Університету Відня досліджували рептилію, що мешкає в озерах і річках на півдні Канади та сході США. Виявилося, що її крихітний язик має спеціальні горбики, які дають можливість засвоювати кисень прямо з води.

Дорослі мускусні черепахи практично все життя проводять під водою, молодняк іноді вибирається на землю задля пошуків їжі. Знімаючи молодих черепах, вчені помітили, що вони завжди тягнуть їжу у воду і не можуть з'їсти її раніше. Їхній маленький і слабкий язик не пристосований для того, щоб допомагати ковтанню.

Подальше дослідження показало, що язик виконує не ту функцію, що у інших тварин. Горбики на ньому засвоюють кисень з води.

Учені припускають, що здатність до підводного дихання з'явилася в черепах дуже давно. Вони нагадують, що як група організмів черепахи виділилися приблизно 220 млн років тому.

Звичайна мускусна черепаха має овальний панцир. Бруднувате забарвлення ідеально допомагає ховатися на дні. На голові і шиї має світлі смуги. Самці відрізняються від самок довгим хвостом.

Вони полюють на організми, які можуть зустріти на дні: на комах, молюсків, риб. Падаль стає для них легкою здобиччю, і мускусні черепахи відіграють роль санітарів водойми.

Назву ці рептилії отримали за секрет мускусних залоз, що знаходяться позаду і збоку під панциром. Він виділяється з метою самозахисту при нападі хижаків.

Мускусних черепах часто тримають в неволі.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Мускусні черепахи дихають через язик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі